Kora őszi antikomcsizás

No lám, olyan sokat nem kellett várni arra, hogy példával szolgálhassunk Solymosi tanár úrnak a telivér, jobboldali fröcsögéshadjáratból: Tőkéczki László múlt heti – és ma internetre került – publicisztikájában tökéletes példáját nyújtja annak, hogyan lehet kulturálatlanul fröcsögni, mindenféle értékelhető érv nélkül. A szerző amúgy egyetemi docens.

A magyar jobboldal retorikai akrobatamutatványai közül a legpazarabb, hogy milyen gyorsan képesek szlalomozni a nyugati példák elfogadása és elutasítása között. Tőkéczki most például Franciaországot hozná fel például, de ha mondjuk valaki ezek után tényleg mindenben etalonnak tekinthetené a francia modellt, hát a Fidesz udvari történésze alighanem menten atomjaira robbanna a felháborodástól. Elég mondjuk a franciák egyházakkal kapcsolatos álláspontjára gondolni.

De hát persze ezt a kis retorikai nüanszot aligha lehet észrevenni, hiszen a cikket jóformán teljességgel eluralja az antikommunista fröcsögés. Immáron – lassan tizenhat évvel az első szabad választások után – immár Tőkéczki Lászlónak is el kell ismernie, hogy a szocialisták jelenleg a nép kifejezett kívánságára kormányoznak. Semmi gond, a nép a hülye, elszomorítóan szánalmas, hogy nem voltak képesek felemelkedni egy karrierista, elvtelen történész szellemi színvonalára. Hogy mi volt T. L. véleménye a magyarságról akkor, amikor a Fidesz jutott hatalomra, és hogy négy év erkölcsi-gazdasági aranykor után mi vonzotta őket vissza ebbe az üzleti és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlan posványba, megfejthetetlen talány marad.

Ha azonban vesszük a fáradságot, és röntgen-sugarakkal világítjuk át Tőkéczki László vasvillával összehányt szitkait, akkor ezen gyűlöletkazal alján, mint egy értékes gyémánt, ott lakozik egy felettébb érdekes gondolat. Nem arról van ugyanis szó, hogy a nép bizalmáért folytatott versenyben bárki megmérettetheti magát – hogy aztán, ha megnyerte azt, erkölcsileg is helytálljon. Nem. Először át kell mennie egy erkölcsi szűrőn, amelyet önkényesen határoz meg mondjuk maga Tőkéczki László, és aztán, ha nagyon ragaszkodik hozzá, az így összeállt kormányt akár a nép is megszavazhatja. Lehet, hogy Gyurcsány egy kommunista exbérenc, de afelől sem lehet sok kétségünk, hogy Tőkéczki tanár úr melyik rendszerben szocializálódott. (Persze legyünk igazságosak: az nem derül ki a cikkből, hogy az univerzum erkölcsi középpontjában Tőkéczki László állna – ez a hely valószínűleg Orbán Viktoré, de az ő kisugárzásából alighanem jut Tőkéczki László orcájára is.)

Ezek után már az, hogy Tőkéczki László “ezek”-nek titulálja politikai riválisait, pusztán csak hab a tortán, egy utolsó rúgás a bűn dagványában fetrengő, kommunista senkiházikba. A pont az i-n.

2 Responses to Kora őszi antikomcsizás

  1. Anonymous szerint:

    I love your blog!! You can visit mine at
    Visit Our Site
    Just thought I’d let you know about a site where you can make over $800 a month in extra income. Go to this site   MAKE MONEY NOW  and put in your zip code….. up will pop several places where you can get paid to secret shop, take surveys, etc.  It’s free.  I found several and I live in a small town!

  2. Anonymous szerint:

    A szocialisták nem a nép , hanem Bush, az amerikai és nyugat-európai pénzemberek akaratából kormányoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.