Dinoszaurusz és magyarságtudat

Kivénhedt, reumás dinoszauruszhoz méltó, ugyanakkor megszokottnak is tekinthető, fiatalos gyorsasággal reagál az MSZP a határon túli magyarság problémájára: Hiller IStván akár már tárgyalni is kész az RMDSZ képviselőivel. Szenzációs.

Az adott ügyben csak úgy hemzsegtek a magas labdák, amiket le kellett volna ütni: Szili Katalin politikai kicsontozása után, (ami sajnos szintén elmaradt és ami már akkor láthatóan gigantikus szarvashiba volt – a következmények ismertek), látványos offenzívába kellett volna kezdeni, minden fütyülés dacára erőltetni kellett volna a konzultációt a határon túli magyarokkal, hogy legalább az itthoni közvélemények világos legyen: a baloldali kormány az, amelyik nem kívánja rövid távú célok érdekében beáldozni a határon túli magyarságot.

Ehhez képest a kormány valami igen homályos tartalmú és megfelelően le nem egyeztetett programot tudott csak kiböfögni magából (Szülőföld-program), ami el is tűnt a feledés süllyesztőjében.

Nem ártott volna azt sem kihasználni és megfelelően kommunikálni, hogy a Fidesz-féle javaslatra a magyar közvélemény egyszerűen nem vevő. Ehhez képest a kormánypártok ölbetett kézzel nézik, amint Orbán félgyőzelemként, illetve a kormány felelősségével magyarázzák a népszavazási kudarcot, holott elemi aritmetikával kiszámolható, hogy a kormánytagok totális apátiája sem lett volna elég egy eredménytelen népszavazáshoz. A Magyar Nemzet pedig képes “nemzetpolitikai fordulatként” tálalni, hogy Géczi József Alajos MSZP-s parlamenti képviselő, az Illyés Közalapítvány kurátora ezt nyilatkozta:

A szocialisták érzik, hogy más kellene, de náluk bizonytalanság tapasztalható, enynyiben igaza van Orbán Viktornak ? fűzte hozzá.

(A nemzetpolitikai fordulat valóban szerepelt a nyilatkozatban, teljesen más kontextusban. Ezúton szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy gratuláljunk Géczi József Alajosnak frappáns nyilatkozatáért.)

Na, szóval ez a helyzet, Markó Béla és Orbán Viktor látványosan összeborulnak, másképpen fogalmazva az RMDSZ kapitulált a botránycsináló, gátlástalan Fidesz előtt, csak nehogy az az egész magyar képviseletet elszúrja a romániai előrehozott választások előtt, és akkor Hiller István hajlandó megfontolni, hogy elgondolkozzon azon, hogy esetleg elkezdhessék megtárgyalni egy határon túli magyarokkal való beszélgetés előzetes tervének vázlatának alapvonalait.

Ez ám a tempó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.