A meglepett ellenőr

Nem várt mértékben szegik meg az alkoholtartalmú italok és a dohánytermékek reklámozására és értékesítésére vonatkozó szabályokat a kereskedők és a vendéglátósok.

Mindezt Póka György, a Nógrád Megyei Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség igazgatója nyilatkozta a Népszabadságnak. A nyilatkozat azért meglepő, mert jelen sorok írója egyszerűen nem tudta volna elképzelni, hogy az adott szabályozásnak van olyan pontja, amit betartanak.

Hivatalosan ugye a magyar állam mindent megtesz polgárainak egészségéért; valójában persze betegre keresi magát a dohány és a cigaretta adóján. Ha mondjuk feleannyit tenne az alkohol és a nikotin, mint mondjuk a kannabisz ellen, akkor már talán egy kicsit kevésbé lenne meglepő, hogy mégsem történik semmi az ügyben.

Jelenleg a megelőzésnek ugyanis gyakorlatilag csak ellenérdekeltjei vannak. Az államnak púp a hátán az ezzel kapcsolatos adminisztráció és adókiesés. A cigaretta és a pálinka elleni küzdelemmel nem lehet szavazatokat szerezni; veszíteni talán lehetne. A cigarettát vásárló kiskorúaknak ciki lenne, ha idősebb társaikhoz kellene fordulniuk; az eladóknak felesleges macera lenne a szabályokkal való foglalkozás. Minden pénztárba kiragasztották a tetszetős címkéket a vonatkozó rendelkezésekről, ezzel mindenki be kell, hogy érje. Biztos nem ér kevesebbet, mint a sárga karikák a képernyő jobb alsó sarkában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.