SMS

Nemrég még Gyurcsány Ferencet vádolták azzal, hogy mindennapjait egyfajta valóságshow-hoz teszi hasonlatossá; most pedig Orbán Viktor bejelentette: SMS-ben is fogad javaslatokat országértékelő beszének tartalmára.

A javaslat egyszerre arcátlan és zseniális. Nem tudom, hányan gondolhatják úgy, hogy üzenetükkel képesek lehetnek befolyásolni egy valószínűleg már megírt és gondosan előkészített beszédet; valószínűleg csak azok számíthatnak sikerélményre, akik olyasmit javasolnak, ami már eleve benne van a szövegben. Mivel a gesztus alapvetően arra épít, hogy valószínűleg csak a törzsgárda nem sajnálja a pénzt ilyesmire, valószínűleg keveseknek kell majd csalódniuk.

Ennél sokkal irritálóbb az ideológia, ami e mögött az apróság mögött van: a vox populi – vox dei elv leporolása, ami szépen hangzik, de az orbáni interpretációja nagyon messze áll mindentől, ami demokratikus. A Parlamentet nyilatkozataiban rendszeresen lekicsinylő exkormányfő azzal a populista szólammal próbál meg eredményeket elérni, hogy lépten-nyomon demonstrálja: őt nem a politikusok, hanem a nép érdekli. A nép pedig, így arctalan általánosságában képtelen lenne normális döntéseket hozni; mindent meg akar kapni, adózni viszont egyáltalán nem szeret; beleszól olyan szakmai kérdésekbe is (mint mondjuk az oktatás), amit magánemberként abszolút természetességgel hagy meg más kompetenciájának. Bedől a magyar államadósság rémképének, az állampapírt meg megveszi – semmiképpen sem egy olyan entitás tehát, amely alkalmas lenne napi politikai döntések felelős meghozatalára. Pláne, hogy az orbáni állítással szemben erősen megosztott; persze, aki szelektív süketséggel rendelkezik, az mindig tudja, mit kell tennie.

Mondjuk, aki négy évig igyekezett a népet a saját képére formálni, az keveset kockáztat, ha aztán látványosan erre a népre hallgat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.