Két óra a szabadságról

Ma két óráig a Társaság a Szabadságjogokért két munkatársa (Pella Andrea és Schiffer András) volt a Népszabadság fórumának vendége. Aki esetleg nem tudná: a Népszabadság Online újabban rendszeresen lát vendégül értelmiségieket, egy-egy két órás, on-line vitafórumra, ahol bárki tehet fel kérdéseket az illetőknek.

A mai vitát mindenképpen érdemes átolvasniuk azoknak is, akiknem nem zsánere ez a fajta élő adok-kapok; két olyan ember szólalt ugyanis fel, akik munkájuk során különösen sokat tesznek azért, hogy az egyén szabadsága Magyarországon is megvalósulhasson. Mert a jogszabályok ugyan sokmindent garantálnak, de sokszor ez a jog valamiért mégsem tud érvényesülni; és ami még rosszabb, sokszor még a civil felháborodás is elmarad.

Átolvasva a vitát, mindenkinek világossabbá válhat, mit nevezünk szabadságnak: mindenki érvényesítheti saját jogait egészen addig, amíg aránytalan módon nem korlátozza ezzel másokénak érvényesülését. Minden, ami ezen túl van, csak álszentségbe burkolt szűklátókörűség; sajnos ez az attitűd nem is olyan ritka Magyaroszágon. Azért jó tudni, hogy vannak, aki próbálnak tenni ellene.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.