Bukta

“Az igenek győztek, a nemek alulmaradtak. A népszavazás érvényes volt.” – tipikus orbáni értékelés ez az exkormányfő országgyűlési választások utáni legnagyobb buktájáról. Nem csoda ez, hiszen Orbán politikai létjogosultságát az az axióma adja, hogy mindig győz. Ha veszít, akkor is.

Ugyancsak semmit szokatlan nincs abban, hogy ismét közjogi fedítésekkel operál – a fenti kijelentés következtetése ugyanis az, hogy a kormánynak át kell állnia az igenek oldalára. Miközben a népszavazás érvényes nem érvényes volt ugyan, de eredménytelen. Mondhatni a választásra jogosultak durván kétharmada nem ment el szavazni, a Fidesz minden biztatása ellenére sem; ha csak az igenek részaránya számít, akár a pártkongresszust is megszavaztathatták volna, az sokkal tisztább eredményt hozott volna. De legalább nem kerül hárommilliárd forintba.

Pedig a jelenlegi helyzet a Vezér számára nem éppen kedvező. Nemzeti sorskérdést csinált a Népszavazásból; legfőbb politikai riválisa, Gyurcsány Ferenc a választásoktól való távolmaradásra kérte az embereket.

Orbán Viktor szimata mondot csődöt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.