Szimatoljunk

Orbán Viktor újfajta államvezetési stílust tűzött ki: egyszerűen csak beleszimatol a levegőbe, megérzi, hogy az emberek elsöprő többsége mit akar, és azt kell követni. Orbán szerint ez lenne a népakarat.

Elég vicces dolog lenne most szótagolva elkezdeni magyarázni, hogy a képviseleti demokrácia pont arról szól, hogy a hatalmat nem a saját érdekeiket szűklátókörűen szem előtt tartó, makrogazdasághoz és távlati politikához végképp nem értő laikusok, hanem speciálisan erre alkalmazott politikusok gyakorolják, akiknek bizony olykor népszerűtlen intézkedéseket is meg kell hozniuk. Meg talán azt a régi viccet is elég csak érintőlegesen felemlegetnünk, hogy az ország lakosságának elenyésző hányada szeretne adót fizetni – talán egy kicsit súlyosabb probléma, hogy könnyen lehet, hogy az ország többsége kisebb-nagyobb mértékben rasszista, akkor most mi van?

Legyen talán elég annyi, hogy az ország lakosságának elsöprő többsége egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen a kórházprivatizációt ellenzi. Valószínűleg talán abból van elege, hogy ki van szolgáltatva egy olyan rendszernek, amely helyzeténél nyeli a pénzt mindenféle érdemi kontroll nélkül, sokszor pedig egyszerűen képtelen emberi körülményeket biztosítani a rászrulóknak. Az emberek – nem utolsósorban Orbán demagógiahadjáratának köszönehtően – nyilván azt képzelik, hogy ha privatizálják a kórházakat, akkor még ez se lesz – maximum a budai hegyekben marad egy-két luxuskórház, és visszatér a kuruzslói rendszer.

Persze, ha egy pillanatra elfelejtük a mindent magához ölelő, gondoskodó állam hagymázas, orbáni vízióját, és csak egy kicsit is megpróbálunk kevéssé visszataszítóan hataloméhesek lenni, ha már kormányváltásra készülődünk két év múlva, akkor inkább szorgalmazhatnánk egy átfogó, megfelelő biztosítékokkal bíró kerettörvény megalkotását, amely kordában tartaná a magánosított, és így természetszerűleg hatékonyabban működő kórházakat.

Igaz ugyan, hogy ha a levegőbe szimatolunk, az jön ki, hogy az ország lakosainak túlnyomó része nem fogná fel ennek a valódik jelentőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.