A mi szégyenünk

Nem ússzuk meg az erőszakot: melegfelvonulás percről percre galériával
Hírszerző, 2008. július 5.

Parádé helyett gyászmenet
Népszabadság, Lopes Elvira, 2008. július 6.

Július ötödike, szégyennap
Népszabadság, 2008. július 7.

Mérlegek
Népszabadság, Tóth Ákos, 2008. július 7.

Molotov és Ribbentrop
Tóta W. Árpád, 2008. július 7.

Írtam bőven eleget a melegfelvonulásról előtte — utána nem nagyon van mit írni. Érvényesült a papírforma. Sajnos arra sem látok esélyt, hogy azok, akik megakadályozták, hogy a melegfelvonulás normálisan mehessen végbe, azt a büntetést kapják, amit megérdemelnének. A leírások alapján a felét sem kapták el a rendőröket bántalmazó, autókat szétverő csürhének — akik pedig innentől egyértelműen bűnözők, mégpedig a nehézsúlyú fajtából. Valahogy arra sem számítok, hogy a hatóságok képesek lesznek megfelelő sebességgel, megfelelően szigorú (elrettentő súlyú) ítéletekkel pontot tenni az ügy végére. Nem így szokás.

Ami idén engem meglepett, az álszentségbe csomagolt gyűlölet hihetetlen koncentrációja volt. A felvonulás előtt sokan mantraként ismételgették — utoljára talán az utcai harcokról már elegánsan nem tudósító Heti Válasz — hogy itt csak a provokatív fellépéssel van a gond. Ami a hétvégi harcokat látva nyilvánvaló vadbaromság.

Alapvető és fundamentális gond itt azzal van, hogy a szabadság biztosítása még mindig nem elsődleges prioritás a számunkra. Aki megszólalt ebben a témában, az sokszor nem azt tartotta a legfontosabbnak, hogy egy törvényes rendezvény gond nélkül lemehessen már egyszer végre. Hanem annak hangsúlyozását, hogy itt micsoda normatörés megy végbe. Hogy tulajdonképpen jobb is lenne, ha nem lenne melegfelvonulás, mellesleg akkor nem is lenne mit szétverni. És ez — akár akarja valaki, akár nem, akár elhiszi, akár nem — legitimálja az erőszakot. A randalírozó rohadékoknak így van mire visszamutogatniuk: lám, a többségi társadalom, de maguk a melegek sem helyeslik ezt a felvonulást. Akik mégis helyeslik, azok nyilván egy deviáns kisebbséghez tartoznak. Akiket nem is olyan nagy bűn szétverni.

Amikor rádobták a Molotov-koktélokat a melegbárokra, megfogalmaztam azt is: most már minden normális embernek a melegtüntetés mellett kellene állnia. Most, hogy már magára a menetre dobálták a Molotov-koktélokat, végképp azt gondolom, nincs többé mellébeszélés, nincs városilegendázás, hogy az ismerősöm látott valakit, aki már beszélt olyannal, aki hallotta, hogy Észak-Borsodban rádobtak egy lejárt kukoricakonzervet egy sarki kocsmára, pedig annak sem volt köze a melegfelvonuláshoz. Aki megszólal és demokrata, annak ki kell nyilvánítania, hogy megveti a randalírozókat és hogy kiáll a melegek menete mellett. Nem a célja: a lehetősége mellett. Itt ugyanis már szó sincs a melegek társadalmi elfogadottságáról, és ebben a dimenzióban az is mindegy, hogy mi mellett volnulnak. Itt már arról van szó, előírhatja-e egy maroknyi magyarellenes terrorista, hogy ki vonulhat és ki nem.

Sólyom László, aki oly szívesen nyilvánítja hangját erkölcsi kérdésekben, hallgat. A KDNP — soraiban az emberi jogi bizottság elnökével — hallgat. Hallgatnak azok is, akik nem is olyan régen még a normatörést kérték számon pár, extrémen öltözött melegen. Törni-zúzni nyilván nem normatörő, a törés-zúzás nyilván nem veszélyezteti olyan mértékben gyermekeink egészséges fejlődését, mint egy békésen megtartott felvonulás. Volt, aki amiatt aggódott, hogy milyen kompromittáló lesz már, ha valakiről fotók jelennek meg, amint éppen jól érzi magát a melegek között. Ma azok, akik a hétvégén randalíroztak, ma bemennek dolgozni, bemennek az egyetemre, utána elmennek sörözni a haverjaikkal. És senki nem fogja nekik azt mondani: sorry, haver, láttalak a tévében. Mostantól te egy mocskos állat vagy, akivel nem óhajtok többet érintkezni. És ez már a mi szégyenünk; ez már minket kompromittál.

13 Responses to A mi szégyenünk

  1. ájk szerint:

    A melegekre repült molotov-koktél? Ez meglepő, én ott voltam, de semmi ilyet nem láttam. Viszont később a rendőrök felé dobtak egyet-kettőt.
    Mellesleg felvállalta már a MNYNFH a buzibár felgyújtását?

  2. Trychydts szerint:

    Mivel félreértetted, ezért elmagyarázom, hogy értettem: úgy, hogy közvetlenül a melegeknek, a melegek által rendezett felvonulásra, amelynek az azt biztosító rendőrök is integráns részét képezték. Örülök, hogy segíthettem!

  3. ájk szerint:

    Jaaa! Én meg onnan pár 10 méterről úgy láttam, hogy a Hősök tere – Liget közti hídon lévő rendbontás közepedte dobálták a molotov-koktélokat, és az esetlegesen homoszexuális rendőröket leszámítva ott bizony sok meleg/”melegek által rendezett felvonulás” nem volt. Ott bizony már műveleti terület, oszlatás és utcai harc volt.
    Örülök, hogy segíthettem az 5-ei tapasztalataimmal!

  4. Éva szerint:

    Én ájk-nak hiszek! Nyilvánvaló, hogy a molotov-koktél dobáló tömegnek semmi köze nem volt a melegfelvonuláshoz! Ők csak a rendőröket utálták! Tulajdonképpen egy rendőrellenes tünti volt! Mit tehetnek róla szegények, éppen ott voltak rendőrök!

    😀
    😀
    😀

  5. ájk szerint:

    Szövegértés egyes.

  6. BoNa szerint:

    Trychydts,

    Hallgatnak azok is, akik nem is olyan régen még a normatörést kérték számon pár, extrémen öltözött melegen.

    Ez most úgy érzem, hogy részben nekem szól, ezért válaszolnék.

    Igen, az atrocitásokhoz képest az említett normatörés jelentéktelen, ezért fontosabbnak tartom (tartottam volna), hogy a felvonulás a megfelelő védelemben részesüljön, minthogy a felvonulás extremitásait boncolgassa mindenki.

    Ugyanakkor nem tudom megállni, hogy felhívjam a figyelmed: a felvonulás védelme, a rendzavarók elfogása és megbüntetése elsősorban a rendőrség és a bíróságok feladata (lenne, lett volna, ahogy tetszik); az itt kommentelők ennek érdekében sokat nem tehetnek. Ezt érdemes figyelembe venni, mielőtt erkölcssileg elítélsz másokat.

  7. algi szerint:

    Tulajdonképpen nem értem, hogyan lehetséges az, hogy a rendőrök nem verték szét a támadókat. Eddig ilyen csak egyszer volt, a tévészékház ostrománál. Most azonban megvolt az erőfölény, előre lehetett tudni mindent, hogy-hogy nem sikerült lekaszálni a randalírozók tömegét? Hogy-hogy be kellett rekeszteni az előre bejelentett programokat? A rendőrség egyértelműen kudarcot vallott, méghozzá nem szimplán politikailag, hanem szakmailag, gyakorlatilag. Kiderült, hogy a rendőrség nem csak impotens, meg inkompetens, hanem gyakorlatilag _semmire_se_ jó. Az van, amit a randalírozók akarnak. Nem egyszerűen arról van szó, hogy ha a randalírozók erőszakot akarnak, akkor erőszak van, hanem arról, hogy ha a randalírozók szét akarnak verni valamit, akkor a rendőrség azt soha a büdös életben nem fogja tudni megakadályozni. A zéró tolerancia után sikerült bevezetni a zéró biztonságot is.

  8. BoNa szerint:

    Algi

    “Tulajdonképpen nem értem, hogyan lehetséges az, hogy a rendőrök nem verték szét a támadókat”

    Úgy lehetséges, ahogy a rendőrségi mentő nem lát el egy beteget, mert “kellett neki felvonulni”, vagyis mert meleg (vagy meleg-hozzátartozó).

    Amikor a baloldal lelkesen tapsikolt, hogy de jól szétverték a jobboldalikat, többen leírták (én is, pont itt), hogy a büntetlenség ízét megőrző rendőrök pont ugyanannyira le fogják szarni saját a kötelességeiket/szabályaikat, amikor a baloldalnak lesz erre szüksége.

    És nem a randalírozókról beszélek, hanem azokról, akik odakeveredtek, és póruljártak.

  9. hallgató szerint:

    Akik fizikailag bántalmazták a rendőröket/melegeket, börtönben a helyük. Pont.

    Aki fizikailag nem bántalmazott senkit, csak kiment ellentüntetni, azt erősen tudom sajnálni, amiért ennyire ráér.

    Aki 100 kilós férfi létére ronda nőnek öltözve műbrokit csóvál a körmenetben, az egy undorító sötét seggfej.

    Aki férfi/nő létére vele azonos neműt szeret, az homoszexuális. Ha vonulni akar, vonuljon.

  10. Okoska szerint:

    Amúgy én azon gondolkodom, hogy vajon egyesek komolyan gondolják, hogyha megdobálják a melegfelvonulást, akkor attól tényleg megszűnik a homoszexualitás? Vagy mégis mit képzelnek elérni? Tényleg kezdünk lecsorogni a Balkánra.

  11. Hokuszpok szerint:

    Okoska: szerintem azt szeretnek elerni, hogy ne hirdessek buszken felsobbrenduseguket “mubrokit csovalo ronda nonek oltozott 100 kilos ferfiak”. Legalabbis ez az elmelet – valoszinunek tartom, hogy a legtobb dobalo csak a hecc kedveert ment balhezni.

  12. Okoska szerint:

    Ugyan a felvonulással eredetileg én sem szimpatizáltam, de a szétverésével még annyira sem, sőt. Hitvány barbarizmusnak tartom.
    Ha valakit tényleg ennyire zavar a felvonulás, írjon cikket/blogot/hirdetményt róla, ragasszon plakátot (esetleg matricát) vagy nyilvánítson véleményt millió más módón, de ne így, ui. ez már nem a vélemény kinyilvánítása.
    Engem is kurvára irritálna, ha pofán vágna valami barom azért, mert nem tetszik a világról alkotott véleményem, de ugyanúgy irritál, ha a melegeket leverik, mert felvonulnak.
    Amúgy az eset már csak azért is felháborít, mert az ember próbál amellett érvelni az olyan srácoknak, mint Trychydts, hogy Magyarország nem ócska, homofób, kirekesztő pöcegödör, erre tessék, itt az élő cáfolat. Ilyenkor tényleg nem tudok mit mondani, hiszen ilyenkor én is azt gondolom, hogy a kaka legalján ülünk. A politikai elit álszenteskedésétől a mindennapos tahó utcai huliganizmusig a velejéig szarszagú itt minden.
    Ja, és mielőtt valaki belökné a nagy okosságot arról, hogy úgymond “liberálbolsi” vagy hasonló vagyok: NEM vagyok az. Jobboldalinak tartom magamat (már ha még van értelme ennek a kifejezésnek manapság), de utálom a tahó bunkóság mindenféle megnyilvánulását. Hozzátenném még azt is, hogy ugyan nem értek egyet jelen blog szerzőjének egyes gondolataival, de mégis sokkal szívesebben olvasom az ő alapvetően logikusan felépített és elgondolkodtató írásait, mint egyes jobboldali orgánumok mindenféle értelemtől mentes szardobálásait.

  13. stark szerint:

    Na, ez a poszt egy elég érdekes szemléletvilágot tükröz. Egy kis erőt kellett gyűjtenem ahhoz, hogy tudjak rá kommentelni.

    Először is, a magánvéleményem továbbra is az, hogy a melegek tőlem csináljanak amit akarnak. Vonuljanak, ha tetszik, ha bőrcuccban akarnak, akkor csinálják, én maximum nem megyek oda megnézni. Tőlem még a kocsmákban is smárolhatnak, maximum nem ülök melléjük. Viszont hozzátenném, hogy a melegek is nagyon jól tudják, hogy
    1. Vannak, akiket tényleg jobban sért az ízléstelen viselkedés, mint a melegek puszta létezésének a ténye.
    2. És vannak, akik a felvonuláson tapasztalható magatartásukat kifogásként használják fel az erőszakra.
    Innentől kezdve az ő szívük joga, hogy felvonulnak, vagy nem vonulnak fel, illetve, hogy hogyan vonulnak fel. Csupán ilyen Tótawés véresszájú homofóbiával, suttogva jegyezném meg, hogy szerintem továbbra is többre mennének, ha műfasz nélkül, utcai ruhában vonulnak fel. Bizonyára elvi okai vannak annak, hogy nem így tesznek.

    “Amikor rádobták a Molotov-koktélokat a melegbárokra, megfogalmaztam azt is: most már minden normális embernek a melegtüntetés mellett kellene állnia.”
    Mindig is imádtam az olyan embereket, akik feneketlen gőggel kiállnak, és közlik, hogy szerintük mit kéne csinálni a normális embereknek. Itt egy fontos részletet hagysz ki; a gyakorlati részt. Nagyon könnyű elveket lobogtatni, viszont tény, hogy a magyar társadalom nagy része még életében nem érintkezett a homoszexuálisokkal, és talán csak a melegfelvonulásról készült videókon látta őket. Így nem csoda, hogy eléggé démonizálva élnek a melegfelvonulók a köznép tudatában. De ne aggódj, az se véletlen, hogy vannak külön skinhead törzshelyek egyes városokban, mivel rendszerint a szélsőjobb sem egy olyan közeg, amivel az átlagember szeret érintkezni. Egy “normális” szórakozóhelyen elég hamar kinézik őket, főleg a baloldali többségű városokban (amiből ugye manapság már nincs sok). Elég csukott szemmel kell járni ahhoz, hogy ezt ne vegyük észre. Csak ugye rájuk nem baszunk molotov-koktélt, mert félünk, hogy szétverik az arcunk. Meg mert azért a legtöbb ember nem tartja a legfőbb véleménnyilvánító eszköznek a koktélt. Ha annak tartaná, használná is.

    “És senki nem fogja nekik azt mondani: sorry, haver, láttalak a tévében. Mostantól te egy mocskos állat vagy, akivel nem óhajtok többet érintkezni.” Na az ilyen embert szoktam hígvelejű hülyének titulálni. Én rendszerint az ilyen embernek azt szoktam mondani, hogy “Bazz, nagyon gáz amit csinálsz”. Ne csak olyankor tarts szónoklatokat a felelős társadalmi párbeszédről, amikor a neked tetsző egyéneket véded – például a menekülteket, akiknek a témájára még mindig nem volt időm válaszolni – hanem akkor is, ha éppen arról van szó, hogy hogyan kéne kezelni ezeket a társadalmilag bomlasztó egyéneket. Azzal, hogy kizárjuk őket a közösségből, egyrészt azt csináljuk, amit ők szeretnének csinálni másokkal, vagyis richtig nem vagyunk jobbak, másrészt megerősítjük bennük azt a nagymagyar baromságot, hogy a “saját hazájukban üldözöttek”. Az állatok meg a gorillák, a csigák, és minden egyéb, ami nem növény, gomba, vagy baktérium, de semmiképpen sem egy olyan valaki, akinek nem tetszik a politikai hozzáállása, és az, ahogy a tüntetéseken viselkedik. Sokkal hihetőbb lenne a fenenagy demokratikusságod, ha olyan kijelentéseket tennél a számodra nem szimpatikus egyénekre, amely kicsit messzebb áll fröcsögéstől. Sőt, igazából másnak az állatá minősítése leginkább a fajelmélettel hozható összefüggésbe, szóval igazán nem értem, hogy miért pont te ragadtatot magad ilyen kijelentésekre. Mert így igazából úgy néz ki, hogy tényleg csak addig tart a tolerancia, amig a neked tetsző egyénekről van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.