Fodor zsarolási trükkje

Párbeszéddel nyitna Fodor
Népszabadság, Nyusztay Máté, 2008. június 10.

Fodor Gábor elnök lett. Elnökségét — ha hihetünk a sajtónak — sikerült egy jókora idiotizmussal kezdenie.

“Akkor lehetnek előre hozott választások, ha a pártok közösen – törvényben – deklarálják, hogy a következő kormány nem módosítja az alkotmányt, a választási, illetve az állampolgársági törvényt.”

A javaslatnak mind a betűje, mind a szelleme egészen elképesztő. Kezdjük talán a szellemmel: Fodor Gábor akkor járul hozzá az előre hozott választásokhoz, ha a pártok megegyeznek abban, hogy a korlátozzák a következő Parlament szuverenitását. Miközben elvileg ugye akár az is lehetséges, hogy a következő választásokon mind a négy párt kiesik, és helyettük az egyelőre még nem is létező Csicsóka Párt került hatalomra. Aki értelemszerűen még csak nem is tudott részt venni az alkuban. Ez persze csak merő ízléstelenség lenne, egy ízléstelen kis zsarolópárt alighanem utolsó ízléstelen húzása. Arról, hogy mi a helyzet akkor, ha a fenti törvények teljesen objektív okokból szorulnak majd módosításra, ne is beszéljünk. (És mivel nem szeretném, hogy hülyének nézzenek, ezért jelezném, hogy persze tudom, hogy Fodor valójában nem a Csicsóka Párt kezét akarja megkötni, hanem virágnyelven azt mondta: “Orbán Viktor ígérje meg, hogy nem fog Orbán Viktorként viselkedni.)

Betűileg vizslatva a javaslatot, Fodor azt akarja törvénybe foglalni, hogy az Országgyűlés ne módosítson bizonyos törvényeket. A törvényeknek azonban inherens sajátosságuk, hogy módosíthatóak és hatályon kívül helyezhetőek; éppen ezért nem lehet ezt törvényben korlátozni. Egy megfelelő többségű Parlament akár az első ülésen dönthet úgy, hogy a Fodor által javasolt törvényt hatályon kívül helyezi. Nyilván a megváltozott körülményekre való tekintettel. Ehhez “csak” kétharmados többségre van szükség, pontosan ugyanakkorára, amekkorára az alkotmány módosításához. Némi leegyszerűsítéssel mondhatjuk tehát, hogy Fodor Gábor alkotmánymódosítással kívánja megakadályozni az alkotmány későbbi módosítását. Ez demokráciában elvi képtelenség.

Fodor Gábor persze ennyire aligha lehet hülye. Szlogenje azonban már hetek óta az: “az SZDSZ-t nem lehet zsarolni”. Abban reménykedik, hogyha legalább retorikában elég nyitott a Fidesz és az előrehozott választások irányába, akkor majd több SZDSZ-elképzelést lehet átverni az MSZP-n. A kérdés már csak az, hogy ki fogja elhinni, hogy egy éppen eltűnőben levő, megsemmisült identitású törpepárt tényleg képes lesz nevét adni az előre hozott választásokhoz? Szerintem ez az SZDSZ még Szili Katalint is megszavazná köztársasági elnöknek, ha azon múlna a dolog.

8 Responses to Fodor zsarolási trükkje

  1. algi szerint:

    Törvényben? Azt hittem, itt pártok írásos nyilatkozatára gondol.

  2. Trychydts szerint:

    Az idézetből is látszik, hogy nem. Amúgy a pártok írásos nyilatkozata még annyit sem ér, mint a papír, amelyre írták.

  3. kfg szerint:

    ezen én is sokat gondolkodtam, meg postoltam is róla.
    én ezt valahogy úgy tudom elképzelni egyébként, hogy az alkotmányjogban – nem a magyarban, más országok jogrendjében van ilyen – ismert módszert javasolja: hogy alkotmányt csak két egymást követő parlament együttes jóváhagyásával lehessen módosítani.
    szerintem ebben van ráció – és nemcsak a fidesz esetében csökkentené az alkotmánnyal való visszaélés lehetőségét, hanem megnehezítené a pillanatnyi érdekek mentén való alkotmánymódosítást is, meg az alkotmányhoz hasonló fontosságú törvények módosítását. elrettentő példaként emlékeztetnék a nato-népszavazás miatt megváltoztatott népszavazási törvényre, amit azóta szívunk.
    kfg

  4. drc szerint:

    🙂

    Aki Orbánnal köt alkut, az készüljön fel arra, hogy seperc alatt felszalámizzák, bezabálják, megemésztik és kiszarják úgy, hogy közben ocsúdni sincs ideje. Nyilván Fodor Gábor sincs ennyire hülye…

    viszont számomra itt vesztett az SzDSz.

    Fodor egy taktikus, nem egy stratéga. pillanatnyi túlélési ötletként megfelel ez a fajta elgondolás, de a valódi, hosszútávú megmaradáshoz ez bizony sóhajkevés.

  5. Trychydts szerint:

    Kfg: igen, ez a legitimációs problémán sokat segítene, de rögtön felvetne pár másikat.

    Pl. mi a helyzet, ha nemzetközi kötelezettség miatt kell módosítani az alkotmányt, mondjuk viszonylag gyorsan?

    Másrészt: nyilván ezt a rendelkezést is törvénybe kellene foglalni. Ami szintén módosítható.

    Harmadrészt: a társadalmi közmegegyezés jelenleg az, hogy aki kétharmados többséget szerez, módosíthatja az Alkotmányt. Aki kétharmados többséget szerez, annak tényleg nagyon komoly támogatottsága van az aktív választópolgárok körében. Miért ne módosítson alkotmányt? Csak mert a kisebbség utálja Orbán Viktort?

  6. drc szerint:

    emlékezz: a 75%-os támogatottsággal megválasztott Horn-kormány talán legelső intézkedése volt, hogy a 2/3-os törvényekhez szükséges parlamenti szavazatok arányát 4 évre 4/5-re változtatták.
    (ez volt az ún 4/5-ös Parlament)

  7. Trychydts szerint:

    Nem is hiszem, hogy még egyszer megcsinálnának ilyet, és szerény személyem már akkor is hülyeségnek tartotta. Letisztáztuk a játékszabályokat, erre ők, valami rosszul értelmezett demokráciafelfogással jól lekorlátozták magukat. Viszontgesztust meg nem kaptak — sőt.

  8. ájk szerint:

    Az országgyűlésnek jogában áll más szervre átruházni ill. korlátozni saját jogait, ezzel nincs is semmi probléma.
    Ami a négyötödös parlamentet illette, erősen aggályos egy házszabállyal korlátozni a törvénykezési jogkört, de ez akkor nem merült fel senkiben.
    Azt meg erősen szórakoztató látni, hogy még nem veszett ki teljesen a társadalomból a Zorbán-féle paranoia.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.