A melegfelvonulás szükségesséről

Komolyan mondom, ne legyen igazam!
gus.freeblog.hu, 2008. június 8.

Amihez nem szólnék hozzá Gus bejegyzésében, az az, hogy használ-e a melegfelvonulás úgy általában a “meleg közösségnek” vagy a “meleg ügynek”, akármit is jelentsenek ezek a szavak. Ugyanakkor viszont azt gondolom, hogy elég szar lenne, ha pár agyatlan, erőszakos fasiszta baromállat döntené el, hogy Magyarországon ki és hogyan vonulhat fel.

Ma Magyarországon a gyülekezési jog pontosan szabályozza, hogy ki és milyen feltételekkel tarthat demonstrációt. Aki ezeket a feltételeket betartja, annak demokratikus alapjoga felvonulnia, és mindenki másnak kötelesség ezt tiszteletben tartania. A hatóságoknak pedig kötelessége (a tavalyi események után sajnos azt is hozzá kell tennem: lenne), hogy a felvonuláson részt vevőket megvédje. Aki pedig képtelen tolerálni a joggyakorlásnak ezt a fajtáját, az egyszerűen nem demokrata.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a tojásdobáló szarháziaknak nagyon erős erkölcsi hátteret adnak például azok a politikusok, akik “mérsékelten” küzdenek a melegjogok ellen. Mérsékeltségről persze nem igazán érdemes beszélni, hiszen az, aki más emberek alapjogainak csorbításáért küzd saját komfortérzete érdekében, az minden, csak nem mérsékelt — valójában tehát csak masszív álszentséggel állunk szemben. Ők azok, akik bár minden követ hajlandóak megmozgatni annak érdekében, hogy két férfi vagy két nő ne deklarálhassa polgári jogi szerződésben, hogy együtt kívánnak élni, mélységesen kussolnak, ha melegeket bántalmaznak. Arra talán felesleges példákat felhoznunk, hány ügyben érzi szükségét a KDNP, hogy nyilatkoztatot adjon ki: ehhez képest Balog Zoltán, a Magyar Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának elnöke “szükségtelennek” nevezte, hogy pártja nyilatkozatban álljon ki a tavaly fizikailag is brutálisan bántalmazott melegek mellett. Erre a rétegre is bőven szükség van ahhoz, hogy a melegverő szarháziak igazán jól szórakozhassanak. Mert ha azt, aki azzal henceg a munkahelyén vagy a baráti körében, hogy milyen remekül képes volt asszisztálni — mondjuk — a melegek alkotmányos jogainak sárba tiprásáért (vagy akit csak simán felismernének a tévéből, mint tojástobáló huligánt), durván és súlyosan megbélyegezné a környezete, nyilván jóval kevesebb atrocitás lenne. Ehhez viszont igenis szükség lenne arra a politikusi-értelmiségi kiállásra, amit Balog Zoltán “szükségtelennek” tart.

Sose egyezkedj a terroristákkal. Az csak újabb erőszakot szül. Ezt történetesen Carter tábornok mondta a Deus Exben, de nagyon igaza volt. Ha idén nem lesz felvonulás, akkor a fasiszta csürhe megerősítve érzi magát abban: erőszakkal igenis lehet eredményeket elérni, meg lehet akadályozni másokat alkotmányos alapjogaik gyakorlásában. És ezen, kedves Gus, semmilyen párbeszéd nem fog tudni változtatni.

21 Responses to A melegfelvonulás szükségesséről

  1. algi szerint:

    Amikor Gus azt írta, hogy minél több melegnek kellene felvonulnia, nekem az jutott eszembe: külföldön a melegjogokat támogató heterók is felvonulnak köztük. Magyarországon ez ciki, mert “még buzinak nézik”.

  2. gus szerint:

    a párbeszédet nem velük, hanem a meleg közösségen belül képzelem, már ha van ilyen.

  3. drc szerint:

    nos, én nagyon kevés techno-zenét szeretek, és cikinek érezném a nagyrészt paradicsommadárnak öltözött melegek között felvonulni, habár maga az ÜGY szerintem fontos. nem lehetne-e hogy a szupportereket ne ideneítse el a létező vagy nem létező meleg közösség?
    bizonyisten én is szívesen beállnék a felvonulásba támogatóként, ha nem afféle Budapest Parádé kinézete volna az egésznek…

  4. BoNa szerint:

    Drc,

    Szerintem túl finoman fogalmazol.
    Azért nem támogatják ezt a fajta felvonulást a jó érzésű emberek, mert úgy néz ki, ahogy. Az, hogy valaki cicanadrágban, fedetlen felsőtesttel, az óriási rózsaszín műfalloszt fegyverként hordozva táncol, egyszerűen nem elfogadható.
    Akkor sem fogadnánk el, hogy ha heterók csinálnák pink művaginával a vállukon. Ebből látszik, hogy néha ennek már köze sincs ahhoz, hogy valaki utálja a melegeket, vagy sem.

  5. Trychydts szerint:

    A Budapest parádén kvázi ez történik, és az erkölcsös többséget valahogy nem érdekli.

  6. algi szerint:

    A kommentelők közül hányan látta elsőkézből a felvonulást? Én eddig csak azt az 1-2 híradós képet láttam eddig, amit mutatnak, de tervezem, hogy idén kimegyek.

  7. BoNa szerint:

    Igen a Budapest Parádé hasonló, csakhogy nem dedikált rendezvény. Ha egyszer ez az egyetlen (országosan ismert) meleg rendezvény, akkor ilyenek a melegek, akkor is, ha sokan közülük vezérigazgatók, mérnökök, meg újságírók. Azért elég kínos lenne mondjuk egy éves pénzügyi beszámoló-értekezletet úgy kezdeni, hogy : “Előtte nézzük meg ezt a néhány remek fotót a mi Bélánkról, ahogy egy kamionon riszálja magát láncos tangában.” (És Béla mondjuk igazgatósági tag.)

  8. Trychydts szerint:

    Jelezném, hogy a melegfelvonulók elsörpő többsége nem visel láncos tangát. Jó eséllyel Béla sem.

  9. BoNa szerint:

    Igen, a láncos tanga extrém példa, de mondjuk a feszülős nadrágban, meztelen felsőtesttel táncikálás nem az.
    Félreértés ne essék, engem az előbbi példa sem zavar. Csak elgondolkodtató, hogy az a sokféle embertípus akit ismerek (a kimért vezérigazgatótól kezdve a party arcokig), feltehetően mind léteznek “meleg verzióban” is.
    A felvonuláson csak ezeket a party arcokat látjuk.
    Mi történik ha a történetesen meleg vezérigazgatót pont ez a (z önkényesen kialakított) kép tartja vissza az outcome gondolatától? Mi van akkor, ha ő speciel a szemetet is öltönyben szereti levinni?
    Ettől persze a rendezvény még jó ötlet, de kellene egy mellé még tíz másik, köztük mondjuk “Meleg Bál”, bécsi keringővel és foxtrottal, csak mert az is egy létező opció.

  10. Trychydts szerint:

    “A felvonuláson csak ezeket a party arcokat látjuk.”

    Aki normálisan megnézett egy, a rendezvényről készült videót, az látja, hogy ez tényszerűen nem igaz.

    Vitatkozni azonban nem akarok túlzottan, hiszen amit nemrég még “nem elfogadható”-nak neveztél, az most már “jó ötlet”, és ezt nagyon fontos gesztusnak tartom.

    A tíz másik rendezvényt pedig nyilván nem lehet számon kérni ezen egy szervezőitől. Már csak azért sem, mert ez a rendezvény elsősorban azt demonstrálja, hogy a melegek (az ezirányú társadalmi nyomás ellenére) nem félnek felvállalni akár a nyílt utván is az identitásukat (legyenek bőrtangás táncosok, lazán öltözött bölcsészek vagy konszolidált átlagemberek), míg egy bálnak nem lehet ez a célja.

  11. BoNa szerint:

    Én rendesen végignéztem egy videót, egy korábbi év felvonulásáról, és a kamionokon csak ilyen party arcokat láttam.
    A kísérő tömeget a videó nem igazán mutatta, így róluk nincs valós képem.
    A “nem elfogadható”-t személyesen most is fenntartom, és azt gondolom, hogy ezzel sokan egyetértenek. Ez a rendezvény szempontjából nem azért rossz, mert valakik nem szeretik ezt a fajta felvonulást, hanem mert a szervezők tudatosan polgárpukkasztásba viszik át a koncepciót. Ennek a hatása kettős: egyrészt sokak figyelmét képes felhívni egy adott jelenségre, másrészt viszont elmélyíti az eddig is sokakban megbúvó ellenszenvet.
    Szerintem le kellene már arról szokni, hogy a a homoszexualitást ugyanúgy próbáljuk eladni mint a joghurtot: itt ugyanis nem mindegy, hogy az emberek felének nem jön be a reklám. Ráadásul ez a fajta agresszív marketing legyen bármilyen hatásos, megnyit egy kiskaput: ezentúl könnyű arra hivatkozni, hogy nem jönnek be a láncos tangában táncikálók :-)))

  12. Trychydts szerint:

    Oké. Nem szeretem, ha valaki kitartóan és makacsul füllent.

    00:04 (több tucat normál ruhás felvonuló), 01:05 (normálisan öltözött srác arról, hogy mindenki abban jön, amiben akar, úgyis provokáció lesz belőke), 01:21 (idős felvonulók), 03:41-03:49 (több száz normálisan öltözött tüntető; 03:53-04:12 (normálisan öltözött leszbikus lány, aki nem tud azonosulni a vonaglókkal); 04:18-04:29, 04:38-04:43 (ugyanő, más, normálisan öltözött tüntetőkkel); 04:45 (több száz normálisan öltözött felvonuló); 04:53-04:55 (több normális felvonuló a háttérben).

    Asszem, ez minden érvedet minősíti. Mindenki úgy öltözik, ahogy akar, amíg betartja a Magyar Köztársaság törvényeit. Akinek nem tetszik, ne nézze vagy szervezzen másik rendezvényt. Még a melegeknek sem kötelező egyetlen homogén masszába összeolvadniuk.

    A többség véleménye itt lószart sem számít. Nem a többség, hanem a kisebbségek védelméhez van szükség demokráciára.

  13. BoNa szerint:

    Ember, mi bajod van?
    “makacsul füllent” – állítottam én, hogy ezt a videót láttam? Szó szerint leírtam, hogy csak a kamionokról táncolókról van képem, a többiekről fogalmam sincs… Elolvastad? Megértetted?

    A kísérő tömeget a videó nem igazán mutatta, így róluk nincs valós képem.

    Egyébként: mondtam én, hogy be akarom tiltatni ezt a rendezvényt? Csak annyit találtam mondani, hogy szerintem nem szerencsés, és hogy nekem ellenszenves. Ha az összes meleg elégedett lesz vele, akkor majd Varnus Xavér is műfasszal rohangál fel s alá biztosan.
    A többség véleménye pedig valóban nem számít jogi értelemben, viszont annál inkább fontos ízlés és erkölcsök tekintetében.
    Fura most ezt egy felnőttnek magyarázni, de oka van annak, hogy a fürdőszobában lehetsz alsógatyeszban, a munkahelyeden meg nem.
    Vagy, hogy otthon takaríthatsz meztelen felsőtesttel, színházba meg nem mehetsz így.
    Ettől még persze fel lehet vonulni, csak tudomásul kell venni, hogy a meleg közösség egy részét elijesztik vele.

  14. Trychydts szerint:

    For your information, ha azt ajánlom, nézz végig pár videót, és erre te azt válaszolod, “végignéztem rendesen egy videót”, akkor az kb. azt jelenti, hogy a videó, mint forrás szerinted ki van lőve.

    Miért kéne, hogy az összes meleg elégedett legyen vele? Ez biztosan nem célja egy felvonulásnak. Így nem is probléma, ha vannak, akik ez elijeszt.

    A Budapest Parádé pedig arra példa, hogy a KDNP-t pölö nem a meztelen vonaglás, hanem maga a melegség zavarja. Mint ahogy gondolom te sem példálózol sehol azon, hogy milyen ciki lenne már, ha megmutatnák, Cs. Béla és barátnője hogyan vonaglottak a Sonic Nighton.

  15. BoNa szerint:

    Oké értem. Abban tökéletesen igazad van, hogy az az egy videó abból a kameraállásból nem bizonyítja, hogy nincs egy rakás konszolidált felvonuló a környéken. (Mondjuk – és ez most tényleg szigorúan magánvélemény – én öltönyben sem szívesen vonulnék olyanokkal, akik így viselkednek.)

    Abban is igazad van, hogy nem cél, hogy az összes meleg elégedett legyen a rendezvénnyel – bár nyilvánvaló, hogy minél mind több meleget és szupportert kellene megszólítani, és az ügy oldalára állítani, nem pedig – ahogy Drc fogalmaz – “elidegeníteni”.

    Harmadszor abban is igazad van, hogy a KDNP-t a meleg felvonulásban természetesen a homoszexualitás zavarja, csakhogy ez a rendzevény nem is a KDNP-nek és szimpatizánsainak szól. Őket nem lehet meggyőzni semmiről, az a dolguk, hogy buzizzanak, és konzervatív értékekről szavaljanak. Van egy réteg, amelyiknek ez bejön, Semjénéknek ezt a hullámot kell meglovagolniuk. Most azonban részemről nem arról van szó, hogy a KDNP-nek nem tetszik a rendezvény, hanem a potenciális támogatóknak sem.

  16. algi szerint:

    Miért kéne a melegeknek a heterókkal megszerettetniük magukat? Én ezt nem értem. Miért várja el egy heteró, hogy számára szimpatikusan, neadjisten vonzóan viselkedjenek a homoszexuálisak, ezzel bizonyítva, hogy jóemberek? Miért akarunk mindenkit szuperül asszimilálni? Ha egy meleg úgy akar öltözni, hogy a heterónak a szőr felálljon a hátán, akkor miért várjuk el, hogy ne úgy öltözzön azon a felvonuláson, ahol végre felvállalhatja magát? Még a melegfelvonulás se lehet nekik hazai terep? Marhára nem arról van szó, hogy engedményeket kellene tennünk a melegek felé, hanem arról, hogy alapból semmi közünk hozzá, hogy valaki meleg-e, és alapból ugyanolyan örömteli dolognak kellene gondolnunk azt, hogy valaki meleg, mint azt, hogy valaki hetero. Itt még nagyon sokan nem értik meg, miért az a címe a dolognak, hogy “büszkeség”.

  17. BoNa szerint:

    “Miért kéne a melegeknek a heterókkal megszerettetniük magukat?” – ezek szerint Te elégedett vagy a jelenlegi helyzettel?

    Csekkold Tryhydts mai bejegyzését (betiltott LMBT felvonulás), látok rá esélyt, hogy ez is a “nemszeretésből” adódik.

  18. Trychydts szerint:

    Szerintem te valami nagy tévedésben vagy a demokráciát illetőleg. Az pontosan arról szól, hogy amíg valaki betartja a törvényeket, addig lehet őt nemszeretni, viszont tilos diszkriminálni. Tehát: kötelességed elviselni, ha tetszik, ha nem. Nem verheted őket meg, nem rúghatod őket ki a másságuk miatt, nem foszthatod meg őket a jogaiktól, nem zárhatod ki őket a diszkóból, satöbbi.

    A mai bejegyzés meg arról, hogy az államnak nem behódolnia kellene a homofóbia előtt, hanem tűzzel-vassal biztosítania a melegek joggyakorlását. Nem jóérzésből: hanem mert ez a törvények adta kötelessége. Ugyanis azt gondolom, teljesen irreleváns, ki hogyan fanyalog, az elsődleges mindig a törvény szövege — akár tetszik, akár nem, azt mindenkinek kötelessége betartania. Az államnak pedig azt szankcionálnia kell, a büntetőjog filozófiája szerint olyan mértékben, hogy az a többség kedvét már elvegye a törvénysértéstől.

    Normális országban a homofób szenved, nem a melegek.

  19. algi szerint:

    “ezek szerint Te elégedett vagy a jelenlegi helyzettel?”

    Épp ez a homofóbia lényege. Normális embert nem érdekel, hogy más mit szeret, mire élvez és mit nem, mire nem. A homofóboknak nem mindegy, hogy a többi ember mire élvez – épp ettől homofóbok. Szerintem a melegek azt teszik helyesen, ha fel se veszik, mit szeretnek vagy mire élveznek a homofóbok. Úgy értem: mekkora az esélye, hogy egy zsiger homofób heteroszexuális férfinak valaha is szimpatikus lesz a gondolat, hogy két férfi dugja egymást? Ezt nem megszerettetni kell, hanem elfogadtatni. Előbbi érzelmi folyamat, utóbbi gondolati. Egyszerűen csak ki kellene kényszeríteni, hogy a homofóbok azt mondják: “Jó, csináld!” (persze tettekkel is, nem csak szavakkal), és a melegek máris nyernének.

  20. gus szerint:

    algi: én eddig a tavalyi kivételével mindig kint voltam.

  21. algi szerint:

    gus:

    A kérdésem az, hogy mekkora arányban szoktak lenni “látványos” felvonulók és mekkora arányban szolidan öltözött felvonulók? Mármint valójában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.