Obama első befutója

Obama történelmet írt
Népszabadság, Horváth Gábor, 2008. június 5.

Most kezdődik
Népszabadság, Horváth Gábor, 2008. június 5.

Amennyire lehetett, követtem az elnökválasztási előkampányt Amerikában. Két szempontból is érdemes volt. Részben módomban állt politikai elemzéseket, publicisztikákat, politikai blogokat olvasgatni úgy, hogy engem nem érintett közvetlenül a dolog, módomban állt az ügyet elég jelentékeny távolságból nézni. Másrészt pedig azért, mert az amerikai politika annyival közelebb áll ahhoz, amit normálisnak vagy fairnek lehet nevezni, mint a magyar, amennyivel az élet jobb ott, mint itt.

Nyilván van, aki számára komoly csalódás Hillary Clinton veresége (ugyan csak kívülállóként, de én is neki szurkoltam), ugyanakkor a folyamat, amelynek a végén ez az eredmény jött ki, transzparens volt és átlátható. Mindenki tudhatta, hogy ki mire költ; mi több, a “fund-raising” nem valamiféle szégyellnivaló, hanem egy teljesen nyilvános folyamat volt. Nem a háttérben csúsztak ide-oda illegális pénzek, hanem a nyilvánosság előtt folyt a kampány pénzügyi része is. És a verseny teljesen nyitott volt. Nem a Demokrata párt belső erőviszonyai, helyi, választóktól elzárt mutyijai döntik el, hogy ki lesz a párt hivatalos elnöke, hanem maguk a választópolgárok.

Nyilván érdekes volt a verseny demokrata oldala azért is, mert most egy nő és egy színes bőrű férfi versengett a győzelemért. (Idehaza ez is elképzelhetetlen lenne.) Óriási, és minden bizonnyal nagy jelentőségű kérdés, hogy amikor egy színes bőrű és egy fehér férfit kell majd mérlegre tenniük a szavazóhelyiségekben, akkor, titkos szavazással hogyan döntenek majd az amerikai polgárok. Persze már az is óriási eredmény, hogy Amerikában a rasszizmus sem burkolt, sem nyílt formában nem lehetett politikai érv; az elnökválasztás azonban most arra is választ adhat, hogy ezek az értékek mennyire interiorizálódtak ténylegesen az átlagamerikaiban.

Persze a valódi verseny még csak most kezdődik. Hillary Clinton alelnökjelöltségére igen jó eséllyel lehet most fogadni: Obama aligha meri majd megkockáztatni, hogy eddigi riválisa nélkül menjen szembe John McCainnel. A verseny még így is éppen elég izgalmasnak ígérkezne.

2 Responses to Obama első befutója

  1. algi szerint:

    Szexista beszólások viszont voltak, ha nem tévedek.

  2. drc szerint:

    voltak és Obama izzadt is sokat, hogy elvegye az élüket. 😀
    (lelkész-ügy pl., ami miatt nagy nyilvánosan oda kellett hagyja azt a gyülekezetet, ahová már 20 éve jár.)

    megjegyzem egyébként, hogy jelenleg az a helyzet, hogy vagy egy fiatal fekete férfi, vagy egy öreg fehér férfi lesz az amerikai elnök. mindkét csoport eléggé alulreprezentált az USA politikai életében,* úgyhogy bárhogy legyen is: mindenképpen érdekes lesz az következő négy év.
    _______________________________
    *úgy értem, hogy az ötvenes korosztályhoz tartozó wasp többséghez képest!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.