Sajt

Szenzációs hőstettet hajtottam végre a minap: szembe mertem szállni egy bolti eladóval.

Épp a Szent-István körúti SPAR-ban válogattam a heti ebédrevalót, amikor egy nénike egy kisebb darab Karaván sajtott szerett volna vásárolni. Az eladó a pult túlsó sarkából kurjongatott neki, hogy turkáljon csak a néni szorgalmasan, csak meglesz, amit szeretne. Aztán, amikor nem lett meg, nagy nehezen odacaplatott, matatott egy sort, majd az öregasszony kezébe nyomott egy negyed kilós darabot.

— De nekem kisebb kell — mondá a néni.

— Kisebb nincs. Reggel még volt, de elkapkodták.

— Nem lehetne elvágni? — reménykedett az idős vevő, holott már tudhatta volna: tíz másodpercen belül el lesz hajtva a sunyiba.

— Nem vágom el, mert a kis darbokat nem viszi el senki.

Értsd: amit reggel még szétkapkodnak, azt délben már nem viszi el a kutya se. Nyanyócánk lehajtott fejjel odábbállt, én meg jeleztem az eladónak, hogy ez bizony szemétség volt. Egy: nem hiszem el, hogy nem vághat ketté egy darab sajtot; kettő: nekem azért ne adja be, hogy az egész áruházban az a kb. két kiló sajt van, amit a pulton látok. Miután még mindig okos volt, hívattam az üzletvezetőt.

Nem tudom, miért van, de ha az ember élelmiszer-kereskedelmi egységben tartózkodik, a józan ész mindig az üzletvezetőnél kezdődik. Az eladók, a pénztárosok igen gyakran csikóslegényként kurjongató, a vevőt bosszantó akadálynak tekintő tahók, az üzletvezetők meg hajlanak az észérvekre. Pl. megértik, hogy aki húsz deka sajtot akar venni, az két tízdekás darabban is megveszi, de akinek tíz deka kell, az nem vesz meg húsz dekát.

Azt hiszem, most is sikerült odahatnom, mert hamarosan a fél SPAR a nénit kereste, hogy a kezébe nyomhassa a kívánt méretű sajtot. A néni a pénztár előtti sorban állt, és amikor megtalálták, látszott rajta, azt se tudja, mit kezdjen a helyzettel. Emberszámba vették, annak ellenére, hogy nem egy soron kívüli kiszolgálásra bármikor feljogosított alkalmazott, hanem csak egy mezítlábas vásárló volt. Még őt se erre szocializálták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.