A hazugság ellenállhatatlan varázsa

Kóka jogerősen pert nyert a Magyar Nemzet ellen
Népszabadság Online, 2007. december 4.

Kóka János az adócsaló miniszter?
Magyar Nemzet, Bodacz Balázs, 2007. június 9.

Amikor anno hangot adtam azon véleményemnek, hogy az MDF kicsinyes, porbafingó, inkorrekt módon viselkedik, amikor a Menedzser Magazin bizonyítatlan, etikátlan állítását meglovagolva megpróbál az igazság bajnokának fényében feltűnni, volt, aki azzal vádolt meg: megkaptam a pártutasítást, annak jegyében cselekszem. A Magyar Nemzet, amelyik az MDF mögé bújva kéjes örömmel megpróbálta kivenni a maga részét Kóka besározásából, azóta ismét pofára esett: már így is iszonyatos mennyiségű helyreigazításaik száma most megint növekszik egyel. A bíróság jogerősen mondta ki: állításai a hatályos törvények értelmében valótlannak minősülnek.

A történet azért viszonyogtatóan szánalmas, mert egy olyan információból lett ügy, amiről már az első perctől penetránsan bűzlött, hogy semmi más nem lehet, csak valótlan. Maga a történet — Kóka János megpróbál egy éttermi számlán egyezkedni a tulajjal, aki az adócsalás tényét lelkesen közli a sajtóval, erre adóellenőrzést kap, de 150 ezer forintért megvesztegeti (?) a revizort –, már a józan ész legalapvetőbb próbakövét sem állta ki. Mégis, az MDF érdemesnek tartotta rögvest a zászlajára tűzni a képzelt incidenst, és a közvéleményben is volt, aki kajálta a szaftos történetet.

Értelmiségi emberektől az ember legalább valami minimális kritikai gondolkodást elvárna. Lehet, hogy utálom x politikust, de a hülyeség attól még hülyeség marad. A bizonyítatlan állítás valószínűsége nem nő az alany iránt érzett feneketlen gyűlöletemmel egyenes arányban. Arisztotelész azt mondta, hogy az igazságot a barátainknál is jobban kell szeretnünk. Ebből talán az is levezethető, hogy a hazugságot még az ellenségeinknél is jobban kellene gyűlölnünk. Sajnos Magyarországon ez nem így megy. A Magyar Nemzet szemlátomást1 elég jól megél az iparszerű hazudozásból. Normális országban ennek cikinek kellene lennie. A Magyar Nemzet előfizetői akár azt is érezhetnék: elsősorban a tényekre vágynak, nem hazugságokból szőtt ideológiai falvédőre.

1 Érdemes rákeresni a “Helyreigazítás” szóra a Magyar Nemzet keresőjében. Mivel a rendszer csak véges számú találatot ad ki, ha teljes képre vágyunk, érdemes a dátumot is célszerűen szűkítgetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.