Választás Erdélyországban

Mindenkinek van helye a nap alatt?
Népszabadság, Tibori Szabó Zoltán, 2007. november 2.

Hogy őszinte legyek, állatira nem érdekel, milyen jelölteket támogatnak majd az erdélyi magyarok a november 25-én esedékes Európa Parlamenti választáson. A romániai választásokon való véleménnyilvánítás ugyanis a román állampolgárok komptenciája. És hogy őszinte legyek, állatira nem hagy hidegen, hogy milyen képviselők kerülnek be az Európa Parlamentbe. Ugyanis én is EU-állampolgár vagyok.

Álságos, antiliberális és antidemokrata irányultságúak azok a szólamok, miszerint Orbán Viktoron és Tőkés Lászlón kívül bárkinek bármilyen köze lenne ahhoz, hogy Orbán kampányol-e Tőkés mellett vagy sem. Sem írott, sem íratlan szabályok nem rendelkeznek arról, hogy politikai gyűléseken külföldi szónokok nem fejthetik ki az álláspontjukat — pláne egy EU-s választáson. Az erdélyi magyarokat pedig nem kell hipnotizálható seggfejeknek tekinteni, akiket mágikus rituálékkal el lehet bűvölni. Ha nem akarnak Tőkés Lászlóra szavazni, akkor sem fognak, ha Orbán Viktor felveszi a román állampolgárságot.

Tőkés László persze ettől még egy undorító, fefuvalkodott hólyag. Az én szememben mindenki az, aki azzal kampányol, hogy nem országhatárokban, hanem nemzetben gondolkodik, és aki ennek a nemzetnek az élére tökéletesen illegitim módon rögtön miniszterelnököt is állít. Aki így beszél, az az én szememben azt juttatja kifejezésre, hogy valójában zsigeri undora van a demokráciától. Sokkal jobban szeretné, ha az általa összecsődített, zúgó tömeg hangját mindenki elismerné, és a továbbiakban kussban maradna. És persze aljas, elvtelen szemétládának tekintem azt is, aki a nem létező, lényegüknél fogva antidemokratikus titulusokat minden további nélkül elfogadja és viseli. Ráadásul Orbánt nyilván nem az izgatja, hogy Tőkés bejut-e az Európa Parlamentbe; hiszen a statisztikák és a számok tükrében várhatóan nem jut be. Orbán, mint mindig, most is hazafelé kampányol. Ujjongó tömegben mutatkozni — olyan ez, amit nagyon is komál otthoni szavazótábora. Erdélyországról beszélni: kacsintgatás a hazai revizionisták felé.

Ettől függetlenül valóban azt gondolom, a romániai választópolgároknak –és nyilvánvalóan nem csak a magyaroknak — kell eldönteniük, hogy kit juttatnak mandátumhoz és kit nem. Ha a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége nem tud maga mögé felsorakoztatni elegendő választópolgárt, azt semmilyen indokkal nem kenheti rá Orbán Viktorra. Lehet persze könnyes arccal mondogatni, hogy “egységes politikai képviselet kell az autonómiához“. Csak éppen az autonómia sem megkérdőjelezhetetlen öncél. Prioritásként remekül besorolható Tőkés megválasztása mögé. Vagy elé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.