Bocs, mégis füvezhetünk

Mit is mondhatnék? Háháháhá.

Megint nettó baromságnak bizonyult, amit Csontos János mondott, ezúttal a kender liberalizációjáról. Akkor persze csak úgy fröcsögött a lelkem, akkor az Idependent volt a világmindenség erkölcsi origója, akkor ez egy tekintélyes lap volt, amelyik komoly szakértőkre hallgat. Akkor az Independent azt mondta, amit az intoleráns, türelmetlen, begyöpösödött, szűk látókörű Csontos János hallani akart. Most nem azt mondja, hanem kapitulál; egyelőre nem látom a Magyar Nemzet Oldal címoldalán a csatlakozó nyilatkozatot a drogliberalizációs mozgalomhoz. A Magyar Nemzet olvasói hadd hivatkozhassank szabadon az Independent négy hónappal ezlőtti elhatárolódására, ameddig csak lehet.

Aki persze nem volt annyira szervilis, hogy azt gondolja: vannak megkérdőjelezhetetlen tekintélyek a világon (hangozzék bármennyire is furcsán ez Csontos János füleinek, még az Independent sem az), az maximum csak annyiban könnyebbül meg, amennyiben látja: egy barommal kevesebb. Az angol lap hajlandó volt belátni, hogy ez a kérdés azért nem annyira egyszerű, hogy egy címoldalas cikkel egyszer és mindenkorra ítéletet hirdethessen a kérdésben; visszatért a kérdés érdemi tárgyalásához, és ez jó.

A drogkérdésben ugyanis a legnagyobb probléma már megint ugyanaz, ami a melegházassággal vagy a tinédzserpárok egymás közötti videózgatásával. Emberek szűk csoportja, csak azért, mert van valami, amiről nem tanult az oskolában, biztos ami biztos alapon be akarja tiltani. Nem tiltjuk a májat roncsoló alkoholt, amely egyébként valódi “kemény drog”, ugyanis durva fiziológiás elvonási tüneteket is tud okozni. Nem bünetetjük a cigaretta megvásárlását, pedig annak csak egészségkárosító hatása van. Nem tiltjuk a bungee jumpingot, pedig aki leesik, az bizony elég komoly teher lesz az egészségbiztosításon, ha nem hal meg azonnal. Helyes persze, hogy nem tiltjuk, mert egy normális társadalom alapvetően nem tiltással szabályoz. Tiltani azok szeretnek, akik már attól is félnek, hogy vannak, akik mások, mint ők. Rettegnek attól, hogy őket esetleg nem tudják kontroll alatt tartani. Be vannak szarva attól, hogy a gyerek majd közéjük keveredik,és a végén majd nem lesz hajlandó apuka szellemi klónjává válni. Normális ember nem azért tilt, hogy haloványlila, megfoghatatlan, körvonalazatlan, közelebbről meg sem nevezett értékeket védjen. A tiltásnak akkor van értelme, ha ezzel a közösség sokkal többet nyer, mint amennyit az egyén veszít.

A fű nem ilyen. Tiltás ide, tiltás oda, füveznek így is elegen Magyarországon, mégsem látszik olyan nagyon, hogy ez a métely hol rágja az országot. Én személy szerint amúgy nem is ragaszkodnék az azonnali liberalizációhoz. Nekem már az is elég lenne, ha sikerülne az Independent nívójára emelni a hazai szabályozásról szóló diskurzust. Ha már márciusban kész volt mindenki iránytűnek elfogadni ezt a valóban jeles orgánumot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.