Ego és arcbőr

Majtényi elbukik, Kállait elfogadja az Országgyűlés
Népszabadság, Csuhaj Ildikó, 2007. június 5.

Jó lenne tudni, van-e határa Sólyom László öntörvényűségének. Mert hát, amin Majtényi László most keresztülmegy, azért ő és csak ő a felelős. Egyszerűen képtelen belenyugodni abba, hogy elnöki jogkörei erősen korlátozottak, tetszik vagy nem tetszik, az ő feladata és jogköre a politika kiegyensúlyozása, nem irányítása. Mégis, ha döntenie kell valamiről, hát arról aztán tuti önállóan dönt, akkor is, ha ezzel jelöltjei fogják megszívni.

Majtényi Lászlót amúgy én sem tartom pártatlannak — még akkor sem, ha nincs pártkötődése. A hazai liberalizmusnak (a liberalizmusnak, és nem az annak csúfolt SZDSZ-es maszatolásnak) egy meglehetősen markáns alakja, cikkeit rendszeresen lehet olvasni liberális szellemiségű lapoban, míg mondjuk a Magyar Nemzetben, Orbán Viktor kedvenc lapjában sohasem. Ilyen értelemben nem igazán meglepő, hogy a Fidesz nem támogatja, lévén egy olyan párt, akit döntően a liberalizmus elveivel nem szimpatizáló választók juttattak be a be a Parlamentbe. Sólyom László, ha tutira akart menni, bizony abszolút eltájolta magát, amikor a Népszabadság lapombudsmanját jelölte adatvédelmi biztosnak. Mérhetetlen, sőt, az ő posztján kifejezetten veszélyes mértékű önbizalomra vall ugyanis, ha azt gondolta, majd pont neki sikerül ekkora ideológiai szakadékokat csak úgy csuklóból áthidalnia.

Mindettől függetlenül érdemes eszünkbe idézni, hogy nem ez az ám első alkalom, amikor a köztársasági elnök konzultáció nélkül jelölt — akkori jelöltjét a kormánypártok pöckölték vissza. A tét akkor a legfőbb ügyészi poszt betöltése volt, a meghurcolt szakember szerepét Horányi Miklós játszhatta el. Akkor Navracsis Tibor fideszes frakcióvezető felháborodottságtól rezgő fejjel a következőket nyilatkozta:

“Hetek óta minden hétfőn a miniszterelnök 20 perces hangkonzerveiben folyamatosan ki vagyunk tanítva, hogy mi a demokrácia, mi az alkotmányosság, (…) ezek után a köztársasági elnök alkotmányos szabályozásnak megfelelően tett előterjesztését a kormánytöbbség elutasította, ami elfogadhatatlan egy demokráciában”

Bár természetesen joguk van leszavazni Majtényi Lászlót, én azért remélem, hogy közben leég a bőr a pofájukról. Bár az I hate it here arcbőr-szakértője szerint erre sincs reális esély.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.