Orbán üres ünnepe

Nagy kérdés számomra, hogy Orbán Viktor mondott-e bármit is a Fidesz-megemlékezésen. Természetesen nyilván beszélt, de az érdemi mondanivalót alighanem (ismét) elmellőzte.

Ha a beszédet lepucoljuk a retrográd, érthetetlen historizálástól, és a szokásos lózungoktól az emberek akaratáról, akkor valami olyasmit lehet belőle kihámozni, hogy ha lesz népszavazás, és ha az emberek többsége támogatja az abban foglaltakat, akkor a kormánynak ezt a döntést végre kell hajtania, különben baj lesz.

Úgy csinált szegény fiú, mintha a népszavazási kezdeményezés valamilyen folyamat betetőzése lenne, az utolsó lépés a sikeres kormánybuktatás előtt — holott Orbán valójában még egyetlen sikeres lépést sem tudott megtenni. Megnyerte az önkormányzati választásokat, de hát ellenzéki pártok általában ezt szokták tenni nálunk; az MSZP tavalyi duplázása inkább volt kivétel, mint szabály. Ultimátumot adott a kormánynak, az leszarta; nagy demonstráció-sorozatba kezdtek, de nem lett semmi. Most pedig itt áll szegény ezzel a nyomoronc, szétbaltázott ünnepével, amikor egy Orbán Viktor legjobb esetben is csak harmadrangú szereplő lehet csupán. Mert elsősorban mindenki arra figyel, meddig merészkedik el a huligán söpredék; másodsorban pedig azt találgatjuk, használ-e a rendőrség gumilövedéket vagy sem.

A rendőrség persze tette a dolgát, azonosító is volt mindenkin, udvariasak voltak és szakszerűek, naná, érezték, hogy nagy hereszorongatás várható, ha csak egy jelvény is leesik. A csőcselék pedig erre készült október óta, hússzor elmondta, hogy itt lesz a nagy tétmeccs ideje. Készültek a mindenféle ismeretterjesztő kiadványok, ment a szájkarate, hogy mekkora kormánydöntés várható. Hát csinos kis pofáraesés lett belőle, Budaházy Györgyöt parókában és sötét napszemüvegben tartóztatták le, hívei pedig semmi érdemlegeset nem tudtak felmutatni. Nézem a tévében a szittya harcost, aki beáll zuhanyozni a festett víz alá — azt gondolom, ez a fajta irracionalitás elvileg nem lehet vonzó valódi kormánydöntésre képes tömegek számára.

Szegény Viktor, valamit mondania kellett. Azt gondolom, a maga részéről és a körülményekhez képest mindent megtett annak érdekében, hogy a zavargásokat minimalizálja. Megkért mindenkit, hogy maradjon szépen a seggén, amíg a Fidesz levezényli a népszavazási bohóckodást, aztán majd lesz valami. Mi persze tudjuk, hogy a Fidesz elnöke soha nem fog beállni semmilyen radikális megmozdulás mögé — a számít neki valamit, hogy ne köztörvényes bűnözőként tartsák számon Európa szerte, akkor egészen biztosan nem. Ráadásul mindig kiderült: tökös vandálból elég szűkösen vagyunk eleresztve. Ha meg a népszavazás esetleg eredménytelen lesz, akkor majd megint lehet tartani egy frappáns beszédet arról, hogy hány millió ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.