Csoda helyett

Fantasztikus, mekkora szenzációként tálalja a BKV minden évben, hogy a fokozott jegyellenőrzés nagyobb bevételhez vezet. Soha nem gondoltam volna. A kérdés inkább csak az, hogy ha ez ekkora buli, miért kell évről évre abbahagyni?

Magyarország persze a ratyizmus országa, ahol, ha valami jól működik, akkor azt rögtön és sürgősen el kell baszni, lehetőleg úgy, hogy mindenkinek rossz legyen, kivéve néhány sunyi faszt, aki meg jól jár a dolgon. Más országban aligha lenne vezető hír a lapokban, hogy dolgoznak az ellenőrök — nálunk idén másodszor hirdetik ezt öles betűkkel a lapok.

A magam részéről leszarom az “ennyi pénzért ezt a szolgáltatást nem fizetem meg” mentalitást. A BKV szolgáltatás, a szolgáltatásért fizetni kell — amúgy a magyar tömegközlekedés nemzetközi viszonylatban is olcsó, és az ár/érték arány sem túl rossz. Tökmindegy; a bliccelő mindenkinek kárt okoz, használja, amortizálja az infrastruktúrát, élősködik a fizetőkön.

Nade. A BKV ellenőrei év közben, amikor épp nincs ez a szenzációs időszak, nem a BKV, hanem a saját bevételeiket próbálják maximalizálni. Ha ugyanis a bejárathoz állnak, senki vagy majdnem senki nem kockáztatja meg, hogy bemenjen; akinek van bérlete, csak mondjuk otthon felejtette, az vesz jegyet aznapra, oszt jó napot. A bejáratokat üresen hagyó, és a mozgólépcső aljában, az alagutakban settengedő suttyók azonban nem arra hajtanak, hogy mindenkinek legyen jegye — pótdíjazni akarnak, nekik ugyanis abból van az igazi zsé. És nekem hiába maradt a polcon a bérletem, tehát hiába vagyok jogosult a szolgáltatásra — a jogosultság utólagos ellenőrzéséért is megvágnak, méghozzá kőkeményen. (Kiszámolta már valaki, mennyibe kerülhet órabérben egy bérletbemutatás?) Genyókáim nem beszélnek angolul, ehhez képest izomból terrorizálják a külföldieket, leszarják az utazási feltételeket. Lazán alkalmaznak fizikai erőszakot azokon, akin mernek.

A dologban az a röhej, hogy a vállalat mindezt hagyja. Nem írja elő munkaköri leírásban a bejáratnál való ácsorgást, pedig a jelek szerint ez milliókat hoz a konyhára. Tolerálja a pótdíjat hajhászó fejvadászok munkáját — pedig a jelek szerint ez nyolcmilliós veszteséget jelent naponta. Mindegy. A lényeg, hogy kibasszunk a vevővel. Tökmindegy, mennyibe kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.