Demonstráció gerinccel és anélkül

Keményen büntetik a Lánchídon demonstráló aktivistákat
Népszabadság Online, 2007. március 2.

Vipera, nuncsaku, baseball-ütő a 2/a főúton
Népszabadság Online, Rab László, 2007. március 2.

Asszem, én már a büdös életben nem leszel Greenpeace-rajongó, világéletemben felállt a szőr a hátamon az exhibicionista, erőszakos, irritáló akciókkal hemzsegő környezetvédelemről. Arra azért jó volt a lánchídi akció, hogy lássuk: mi a különbség a gerinces és a gerinctelen “polgári engedetlenség” között.

Történetesen ugyanis Gödön pár “nemzeti radikális” is belegázolt a történyekbe. Kiderült, hogy a békés tüntetők, akiktől pl. a Fidesz szerint sem félhetünk, ha demokraták vagyunk, alapból nuncsakut hordanak maguknál, igen előrelátóan felkészülve arra az esetre, ha valamelyik autósnak esetleg nem tetszik, hogy lábbal tiporják a személyiségi jogaikat. A szélsőjobb ugyanis nem éri be a hatalommal szembeni fellépéssel. Neki a mindennapok emberével is geciznie kell, ha az ellenkezni a merészel az önkényes nemzetmentés ellen. A Greenpeace akciói nem keltenek félelmet senkiben, nem támad az embernek az a benyomása, hogy pár porbafingó zsebdiktátor éppen saját, terroron alapuló diktatúráját próbálja a maga amúgy nevetségesen szaros kis eszközeivel bevezetni; ha az akciónak vége, senkinek sincs utána félnivalója.

A szélsőjobb további differentia specificája, hogy miután a bűncselekményt elkövették, sunyin, fülüket-farkukat behúzva menekülnek, bujkálnak az igazságszolgáltatás elől, letagadnak mindent a rendőrségen, nem tesznek vallomást, próbálják magukat kihazudni a szarból. Farkas Éva sem kiáll a nyilvánosság elé, és vállalja, ami történt: mismásol és szarakodik, bízva benne, hogy majd csak megússza valahogy.

Érdekes módon a legnagyobb ellenzéki párt mégis ez utóbbi bagázs mellett áll ki irritáló következetességgel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.