Japán import tutkóság

A japánok kultúrával való elmélyültebb érintkezésem eddig kizárólag a haikukra meg az ezer évvel ezelőtt íródott Gendzsi regényére (plusz az ezzel kortárs Párnakönyvre) épült, elég kíváncsi voltam, mit fognak hát kihozni a rockból. A szórólap alapján három elég helyes csajnak képzeltem az Euthanasie tagjait; ehhez képest kisebbfajta kulturális sokkáradat volt, amikor kiderült, hogy mindhárman fickók. Sebaj, később megtudtam, hogy a japán rocknak (na jó, kicsit közelebbről a visual-kei-nek) ez egyfajta védjegye; ezek után már tényleg érdekes lehet egy kicsit testközelből is megfigyelni az ottani könnyűzenei kultúrát.

Zeneileg se volt semmi a koncert — eléggé hasonlított a dolog a nyugati rockra ahhoz, hogy ne képzeljek folyton fehérruhás gésákat magam elé, ugyanakkor mégis hemzsegett az egész a taposókna markánsságával rendelkező meglepetésektől.

Elég sok ratyi magyar rockbandát láttam ahhoz, hogy a tököm tele legyen már a magát rocksztárnak képzelő pojácákkal, akik azt gondolják, hogy húros hangszerként játszanak a közönségen. Szerencsére a közönségben rendszerint azért van annyi önérzet és apátia, hogy ívben tegyenek a különböző felszólításokra: nem üvöltenek, amikor üvölteniük kellene, és nem énekelik az énekes helyett a refrént. Ehhez képest ez a világ túlfeléről érkezett, androgün frontember tényleg bármit meg tudott csinálni a közönséggel — mondjuk nem is sajnálta tőlük a kontaktust, meg a showt és nem csinált úgy a Kék Yuk húsz centi magas színpadán, mintha egy nagy koncerten játszana. A csajok frankón vonaglottak előtte, és egymást taposták az emberek — annak ellenére, hogy a hétfői megrendezésnek megfelelően mindössze csak jó félig volt a terem.

Az, hogy volt normális, manírmentes autogramosztogatás, meg hogy a a gitáros még az afterpartyba is beszállt, már tényleg csak a hab a tortán ehhez képest. Én azért nem bánnám, ha nem japánból kellene importálnunk az előadói kultúrát, hanem legalább valami hasonlót ki tudnánk termelni mi is idehaza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.