Gumibotos rasszisták

Holdudvar, vizsgálat alatt

Népszabadság, 2006. december 12.

Moldovától a Holdudvarig

Népszabadság, Révész Sándor, 2006. december 13.

Hát, elég rosszul fejezi be nálam az évet a rendőrség: a tüntetések után mutatott masszív inkompetencia után most itt van ez a fasza belső kis hálós cucc, ahol a nyilvánosságtól elzárva lehet gyalázni a cigányokat.

Civilizált országban és közegekben nem lehet. Anno én is voltam tagja egy ilyen belső hálónak, igaz, nem a rendőrségének, hanem az ELTE-ének, de ott a rasszista suttyókat izomból verte le a közösség és minősítette őket persona non grata-nak egy életre. Szegény surmókám, aki még odáig is hajlandó volt elmenni, hogy genetikai értelemben nevezze büdösnek a cigányokat, akármilyen ügyben szólalt is meg, a homlokán már mindig ott világított az “előítéletes baromarc” címke.

Magyarországon persze a rasszizmus úgy alapjában véve még nem ciki; ezt még megemészteném valahogy, de elég nehezen. Amit lényegesen nehezebben emésztek meg, hogy a szóban forgó kis csipszarok továbbra is rendőrök maradhatnak. A Magyar Köztársaság tovább fizeti őket a beszedett adókból. Más szóval: a Magyar Köztársaság közvetlenül szponzorálja a rasszizmust.

Valahogy úgy képzelem, ha valakire egy kihalt rendőrségi folyosón rájön egy skizofréniás roham, és szolgálati fegyverét a férfivécé ajtajába üríti, azt annak ellenére alkalmatlannak minősítenék mindenféle fegyveres szolgálatra, hogy személyi sérülés az adott esetben nem történt. Kicsit nehezebb elképzelnem, hogy valakit azért szedjenek le a nyakunkról, mert valaki rasszista indítékból rendszeresen prejudikál — holott normál esetben az előítéletektől való mentesség is része kellene, hogy legyen a minimális szakmai alkalmasságnak.

A rendőrség ehhez képest letiltotta a belső honlapot, és újra kívánja szabályozni annak működését. Értsd: nem a rasszista bunkók lesznek eltávolítva — a fórum lesz újraszabályozva, nehogy feltűnő legyen a jelenlétük. Ennél többet nem is kell mondani a rendőrségtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.