Spekulátor és spekulánsok

Szíjjártó Péter szerint a kormány csak azért csökkenti a gázár-támogatást, vezet be új adókat stb. stb., hogy a kormányzati negyed felépüljön; megintcsak arról van szó, hogy az ember mást nem tehet: sercinthet egyet a montitorra, aztán lapoz tovább. Vitatkozni hótton felesleges. Ez már akkora baromság, hogy repedeznek tőle a falak, vegytiszta fideszbaromság minden elhangzott szó. Pláne, ha a kiegészítő axióma az, hogy ha Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György ingatlanügyekkel foglalkozik, akkor ott kő kövön nem marad, hiszen az egésznek a célja csak az, hogy a családok fűtéstámogatása a miniszterelnök és a kancelláriaminiszter zsebébe vándoroljon. Gyurcsány Ferenc + Szilvásy György + ingatlan = ingatlanspekuláció, kommunista bértollnok, aki nem érti.

Persze nyilván kurva megható az a gondolat, hogy sokkal szebb lenne, ha a miniszterek hokedlin ülve szignálnák a stabilizációs csomag vonatkozó tételeit; ennek ellenére mégicsak figyelemreméltó, hogy a Fidesz ebben a konkrét és nagyon is kézzelfogható ügyben sem tudta állítását tényekkel, számokkal és észérvekkel alátámasztani. Persze, aki már volt minisztériumi épületben életében, az rögtön nem feltétlenül érzi annyira hülyeségnek, hogy költözni kell: szép, monumentális, reprezentatív épületekről van szó, gigászi belmagassággal és hatalmas alapterületű helyiségekkel; no way, hogy ezeknek az épületeknek a hasznosítása ne hozna több pénzt, mint amennyibe egy korszerűbb és lényegesen kompaktabb irodaház bérlése kerülne.

Arról már persze nem beszélve, hogy a munka is hatékonyabb lehet egy kifejezetten erre tervezett helyiségben; márpedig ha van valami, ami ugyancsak ráfér a magyar közigazgatásra, hát az a hatékonyság-növelés. Átszervezni is mennyivel egyszerűbb, ugye — egy-egy osztályt egy kicsit nehezebb székestül, titkárnőstül, szobástól áttenni innen oda, ha az innen a Szalay utca, az oda meg a Bem rakpart.

Persze normál esetben egy ilyen kérdés államigazgatási belügy; a felháborító azért mégiscsak az, hogy egy magát kommunikációs igazgatónak képzelő seggfej tartott egy sajtótájékoztatót arról, hogy mennyire kibírhatatlanul utálja ő a miniszterelnököt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.