Szerencsmosdatás ezerrel

Gergényi Péter menti az irháját. Nem kéne hagyni — le kéne szedni, amíg még lőtávolban van.

Magyarázat persze nyilván mindenre van. Csak éppen elhinni nehéz, hogy tényleg normális állapot, hogy pár száz tüntető adott esetben fel is gyújthatja a TV-székházat. Gergényi védekezésének logikája ugyanis azt mutatja: a rendőrség eszén még pár nagy hangú suttyó is képes túljárni. Mi lehet a helyzet akkor mondjuk a szervezett bűnözéssel?

Nekem, aki ott voltam, nyilvánvaló volt, hogy a rendőrség nem veti be az összes rendelkezésre álló eszközét. Szemben az október 23-i zavargásokkal, nem árasztották el az egész teret könnygázzal, még a székház kapuját sem védték gumilövedékekkel. Ha Gergényi azt mondja, hogy a magyar rendőrség a köztörvényes bűnözőkkel szemben úgy általában jóhiszeműen jár el, és nem feltételezi róluk, hogy túllépnek egy bizonyos határt, akkor azt gondolom, pár csavar egész tuti meglazulhatott abban a boltozatos koponyában. A rendőrségtől pont azt várná az ember, hogy masszívan felkészüljön a legrosszabbra is, és a képzeltelen, koordinálatlan tahókat leelőzve rafkóban, a lehető leggyorsabban helyreállítsák a rendet.

A jelentés talán legröhejesebb mozzanata az, amikor kimutatja: a TV-székházból távozók igazoltatására nem volt mód, mert az oszlatás volt az elsődleges. Holott amikor én negyed három körül távoztam a térről, akkor elvben már kurva sok rendőrnek kellett volna helyt állnia az induláshoz képest lényegesen kevesebb és lényegesen kevésbé elszánt tüntetővel. Semmi akadálya nem kellett volna hogy legyen annak, hogy a TV-székházban tartózkodó összes betörőt ott helyben igazoltassák vagy előállítsák. Mert aki bement, az nem tüntető volt, hanem köztörvényes bűnöző. Ehhez képest még egy órát vártak, és csak utána szorították ki őket az épületből és eresztették őket szélnek.

Számomra még ennyi idő távlatából is ezerszeresen hihetőbb nekem az a magyarázat, hogy a rendőrség összefosta magát attól való félelmében, hogy jajj, mit szólnak az emberek, ha ők itt most gumibotozni kezdenek. Ezerszer inkább vállalták a székházban keletkezett százmilkás kárt, mint hogy kockáztatni merjenek. Valahogy már másnap volt ember, paripa, fegyver a tüntetők megfékezésére. Ez az igaz gáz. Ezt a szart még jó ideig nem mossa le magáról a rendőrség, bárhogy is maszatoljon a rendőrkapitány.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.