Emelték a tétet

Mi alapján fogunk Tarlósra vagy Demszkyre szavazni? Döntsünk akárhogyan, az azért minden eddigi választásnál világosabb, hogy döntésünket nem a programok összecsapására fogjuk alapozni. Programok ugyanis nem voltak. Demszkyre az fog szavazni, aki azt gondolja, hogy Tarlós István főpolgármesterként egy kicsit azért már erős lenne; Tarlósra meg nem elsősorban azok fognak majd voksolni, akik bizonyítottnak látják az alkalmasságát, hanem mert el akarják küldeni Demszky Gábort a picsába. Ez volt a felállás a kampány elején is, és ez mostanra sem változott egy jottányit sem. Maximum egy kicsit kiéleződött a választás.

Érdekes módon egyébként a talán kevésbé esélyes Orbán volt az, aki emelte a tétet, bejelentve, hogy ő a maga részéről népszavazásnak tekinti az önkormányzati választást. Ilyen körülmények között persze aligha lesz az a baloldali/liberális, aki majd Tarlós mellé húzza az ikszet, akármennyire is tele van a töke a már tizenkét éve a helyén levő főpolgármesterrel. És hát persze a Tarlós melletti voksolás is lelkismereti kérdés lesz minden Fidesz-szimpatizáns számára — a gond csak az, hogy ez alighanem már Orbán bejelentése előtt is így volt.

Azt viszont határozottan érdemes lenne megfigyelni, hogy mi lenne akkor, ha a szavzás nem adna elegendő alapot Orbánnak a további hőzöngésre. Visszavonulni alighanem akkor sem fog — polgármesterségért nem induló pártelnökként szokatlanul sok múlik számára az eredményen. Mert ha már megint veszít, ideje lesz új típusú magyarázatokkal előrukkolnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.