Ceterum censeo: nem fog bukni

Kik buktathatnák meg Orbánt?

Zádori Zsolt, HVG.hu, 2006. május 02. 20:30

Alighanem fatális félreértés azt gondolni, hogy Orbán a buktatható politikusok közé tartozik. Zádori Zsolt elemzése (amely szerint majd a Fidesz pénzügyi támogatói fingatják majd meg a pártelnököt) amennyire tetszetős, olyannyira légből kapott. Ma a “balliberálisnak” nevezett lapok közül alig van olyan, amelyik igazán értené a mai jobboldal struktúráját.

Orbán ugyanis nem annyira a Fideszben kiépített hatalmi hálózatának, még csak nem is az állítólag általa kezelt pénzcsapoknak köszönheti a hatalmát, hanem a Fidesz szavazóinak. Mindenki tudja, a Fidesz másodvonala is, a pénzügyi támogatók meg aztán pláne, hogy ha Orbán bukik, bukik a Fidesz is. Momentán nincs olyan formátumú vezető, aki ilyen széles elismertségnek örvendene a szavazótábor körében. Ha nem Orbán Viktor a párt elnöke, Fidesz-szavazók sincsenek többé, atomjaira hullik a nagy nehezen összeszopott 2,3 milliós tábor, és onnantól kezdve a jelnelegi vezetők politikai karrierjét leginkább csak egy ötgolyós orosz ruletthez lehet hasonlítani.

Aki volt már Fidesz-rendezvényen, tudhatja: Orbán egyfajta szimbólum. Tetszőleges naggyűlésen vagy rendezvényen úgy vannak leosztva a lapok, hogy érdemi mondanivalót senki ne produkáljon, max hangulati felvezetést. Momentán sokaknak a Fidesz liberálisból lett kereszténydemokrata, szépen lassan ötgyermekes családapává nőtt vezetője testesíti meg mindazt, amit az átlag jobboldali szavazó ma látni szeretne: rendpártiságot, biztos egzisztenciát, de legfőképpen a retrográd, provinciális, pitiáner kis eszméiket. Orbán a képzeletbeli záloga annak, hogy Magyarország ne legyen a külföldi, globalizált karvalytőke áldozata. Az átlag jobboldali szavazó — olvasgassunk csak Magyar Nemzet publicisztikákat — nem gondolja, hogy szar dolog, ha az állam belepofázik a magánéletünkbe. Pofázzon csak, de lehetőleg pont azt pofázza, ahogy ők élni szeretnének, és lehetőleg egy szólamban.

Ettől a mentalitástól mindenféle vezércsere vagy úgy általában a demokratikus viták iránti igény olyan távol van, Semjén Zsolt a Kendermag Egyesület támogató tagságától.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.