Business as usual

Minél több dolog változik, annál több marad ugyanolyan. Kezdődik a szokásos négyévenkénti faszkodás a főpolgármesteri posztért. Aligha van a magyar politikai életnek olyan szegmense, ahol több inkompentens lúzer pattogott volna tovább a saját pofáján, még a helyzethez képest is a lehető legnagyobb mértékben bizonyítva, mekkora seggfejek is valójában. Gondoljunk csak mondjuk a “független” Schmitt Pálra, vagy a Demszky-féle úthenger előtt az utolsó pillanatban is üdvözölt pózban integető Gy. Németh Erzsébetre, és máris látjuk, miről is szól ez a cirkusz.

A helyzet ugyanis az, hogy a szabad demokráták viszonylag erősek a fővárosban; ráadásul koalícióban kormányoznak a szocialistákkal, ergo azok csak igen szőrmentén kritizálhatják Demszkyt. Nem is szokták, leginkább a köztársasági elnök választásnál is olyan fényesen bevált “most már mi jövünk” típusú mélyarroganciával próbálkoznak: ennek jegyében aztán a fáradságot se veszik maguknak, hogy legalább egy letoxikált gyöngytyúk karizmájával rendelkező jelöltet ki tudjanak állítani. Gondolják, hogy majd a nép, akárcsak a parlamenti választásokon, megint melléjük áll — a nép aztán ívben szarik a no-name lúzereikre.

A Fidesz akárha el se induljon a választásokon: a 2002-ig tartó négy év masszív fingatás után ha maga Orbán Viktor szállna alá az egekből, ő is veszítene. Ez már az országgyűlési választásokon is remekül látszott. Az MDF meg alighanem inkább csak a hecc kedvéért indítja Katona Kálmánt: ezzel egy kicsit (alaposan) megszívatja a Fideszt, megosztja a jobboldali szavazókat. Hadd tanulják meg a szövetséget homokvárazók is, hogy az élet nem csak móka meg kacagás.

Ráadásul, ha valami szarul megy, azt se lehet mind Demszkyre kenni; hiszen a főváros ennél lényegesen speciálisabb helyzetben van. Ki tudja, lehet, hogy a Gyűrűk Ura Csavardi Samuja se volt a megtestesült innováció és kezdeményezőkészség a negyedik ciklusában, de hát a hobbitok szeretik a stabilitást. És hát minden lúzersége mellett mégiscsak mentek a dolgok valahogy. Amíg Csavardi Samu ringben volt, sose volt hát kérdéses, hogy kit válasszanak Hobbitfalva polgármesterének. (Ja, hogy Kuncze? Kuncze tűzvonalbeli pártpolitikus, alighanem visítana a sok irodai vacakolástól.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.