Urbi et orbi

Urbi et Orbi

XVI. Benedek, 2006. április 17.

Mielőtt a tárgyra térnék: a magyar katolikus egyház retrográd, mit retrográd, felfuvalkodottan teszetosza mivoltát remekül jellemzi, hogy ha az ember cikket akar írni a pápa húsvét hétfői üzenetéről, akkor hétfőn-kedden lyukat dobol ujjaival az íróasztalába, aztán letölti a Vatikán honlapjáról angolul. Útmutató az egyházi kifejezések helyesírásáról persze van a katolikus.hu-n.

Ez a hozzáállás persze alighanem mélységes realitásérzékre is vall a honlap üzemeltetői részéről: a politikusok között ugyan elég szép számmal vannak, akik katolikusnak vallják magukat, de olyan különösebben senki sem szokta még leszarni sem ezeket a megszólalásokat. De talán éppen ezért nem a politikusokhoz kéne beszélni.

Ki vagyok persze én, kis materialista suttyó, aki elő akarom írni, hogy miről fecsegjen a pápa a híveivel húsvét hétfőjén. Hát elárulom, feleim: olyasvalaki vagyok, aki szeretné, ha lenne valaki, aki a szellemi sötétséget egy kicsit oszlatná azok fejében, akik a hitükre hivatkozva spórolják meg maguknak a gondolkodást és terjesztenek mindenféle vadbaromságokat. Gondolhatunk kreacionistákra; a Biblia szó szerinti értelmezésével mindenféle érdemi vitát lehetetlenné tevőkre; vagy azokra, akik egyszerűen csak gyorsan a sátán művének titulálnak mindent, ami új. Netán azokra akik még hallomásból sem ismerik a toleranciát, és még a XXI. században sem merik beismerni, hogy azért nem mindenki katolikus, legyen szó szexuális szabadságról vagy — uram bocsá’ — keresztényellenes művészeti munkákról. Mindez lassan nyolcszáz évvel a döbbenetesen modern és munkáiban végtelenül toleráns Aciquinói Szent Tamás, és lassan ezer évvel Szent Ágoston után, aki már maga is vércikinek érezte volna, ha nem próbálkozik meg a Biblia szimbolikus jelentésének felfejtésével.

Akkor se lennék katolikus, ha még lángolnának a máglyák, de azért, ha a pápa nem a népirtások és háborúval fenyegető konfliktusok felett csóválná sajnálkozón és teljesen hiábavalóan a fejét, hanem ilyenkor, amikor mindenki rá figyel, egy modern és korszerű módon hagyománytisztelő kereszténység mellett emelné fel a szavát. Legalább tekintélyénél fogva gyújtana egy kis világosságot néhány elmében. Akkor még ez a materialista surmó is jobban érezné magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.