Jobboldali blogok?

Miért nincsenek jobboldali politikai blogok — kérdezi korunk nagy szellemi vezére, a Médiablogger. Mit tehetek egy ilyen kérdésre — gyorsan rittyentettem egy választ, meglepő ugyanis, hogy a válasz mennyire triviális, mégse reagálta le senki három nap alatt.

Míg a “baloldal” (a rüh kiver ezektől az értelmét vesztett és érdemi jelentés nélküli skatulyáktól) elég heterogén. Inkább az értékközösség, mint a konkrét ügyekben való feltétlen egyetértés tartja össze a szavazótábort, addig a Fidesz a vélemények szerint is elég centralizált. A fideszes (jobboldali) politikai identitásnak szerves része az “egy a tábor, egy a zászló” feeling, nem kolbálszolunk mindenféle mellékutcákon — az van, amit a vezérkar mond, illetve amit a nagy nehezen összeizzadt jobboldali médiabirodalom magából kiokád. Aki bloggolni kezdene, óhatatlanul összeütközésbe kerülhetne a fősodorral — a vélemények folytonos visszatörlése meg azért mégiscsak zsenáns.

Az, hogy a Fidesz nem használja az internetet, baromság. Egyrészt, a Demokráciaközpont levelezőlistája már négy éve él is virul — de ha valaki a Fideszes rendezvényekkel akar lépést tartani, az a párt honlapján akár élőben, akár archív felvételekről folyamatosan megteheti, a Hír TV-n a kulcsműsorok hetekig elérhetők. A baloldal ebből a szempontból egyáltalán nem áll ilyen jól, neki a központosított tartalomszolgáltatás nem kifejezetten az erőssége. A jobboldali identitással viszont ezek az egyénieskedő húzások, mint amilyen mondjuk egy blog, tökéletesen ellentétesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.