Négyesnyalás

Fahéj kis publicisztikai mellékletet rittyentett össze a Heti Válasz, csak hogy senkinek ne legyenek kétségei arról, hogy egy masszív pártlapról van szó, a jobboldal díszpintyéről, ahol még viszonylag mérsékelt vélemények is helyet kaphatnak.

Jelen a melléklet által adott összkép elég érdekes; tekinthetjük ezt úgy is, mint a jobboldali értelmiségről adott látleletet. Az összkép elég siralmas: remélhetőleg nem sokan vannak, akik elhiszik, hogy ennek a retrográd, konzervatív, betokosodott látásmódnak, aminek kábé az a lényege, hogy fel kéne szabadítani végre a posztkommunista-balliberális mocsárba beleszáradt tömegeket, és meg kellene nekik mutatni a szép, értékelvű, keresztény-konzervatív Magyarország csodaszép kék egét. Ennél sokkal jobb lenne olyan értelmiségieket látni, akik a politikai vitapartnereikben nem valamiféle bolondokházából szalajtott pszichopatát látnnának, egyáltalán, látnák őket; olyan, felelős véleményformálókat akik nem azt gondolják, hogy a szabdság és az etika határai feltétlenül ott húzódnak, ahol éppen kényelmesnek látják őket.

Sok mindennek lehet nevezni ezeket a firkálmányokat, de tisztességesnek nem. Náray-Szabó az egyetlen, ahol felvillan a vitakészségnek, az egészséges szkepticizmusnak valamiféle szikrája; ha nem olvastam volna a Szent-István tervet, akkor talán még üdvözölni is tudnám a dumáját. Mert hát amúgy leginkább arról van szó, hogy Magyarországon ma egyetlen politikai erő van az országban, amelyik élhetővé tudná varázsolni az országot — idiotisztikusan propagandisztikus színezetű cikkében Schmidt Mária egyenesen odáig megy, hogy álláspontját a “többségi társadalom” véleményének állítja be. A legutóbbi választások elemzése ennek az állításnak a fényében elmarad — nyilván arra gondol, hogy majd a mostani fogja azt igazolni, mintegy utólag, és akkor majd jól jön ez a néhány, lobogatatható lojális sor.

Jól hangzó szövegek, vaskos, olykor a tárgyi tévedésre kísértetiesen hasonlító vaskos csúsztatások: kis önigazolási csomag itt a választások előtt minden kedves vásárlónak. Talán ezt a birkamentalitást lenne a legrosszabb elviselni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.