A drága közvélemény

A Medián szerint épphogy vezet a Fidesz

Népszabadság Online, 2006. január 25.

Tegnapi cikkünket alátámasztandó a Medián gyorsan publikálta is saját adatsorát — a gyors adatszolgáltatást mindenesetre méltányoljuk.

A kirajzolódó kép érdekes módon tényleg lényegesen szorosabb versenyt sejtet a Fidesz felmérésénél; mondhatni, ennyivel a választások előtt ez lényegében a holtversenyközeli álláspontot jelzi. Ugyanakkor persze, ha az “összes” kispárt kiesik a hatalomból, nyilván a kis erőkülönbség is nagy hatalmi különbséggé konvertálható.

Éppenséggel a már emlegetett kispártoknak nem sok panaszkodniavalójuk van — az SZDSZ kicsit talán túlságosan is nagyhangú és üres kommunikációja nem kifejezetten lehet alkalmas a jelek szerint rendkívül bizonytalan szavazói bázis megnyerésére; Kuncze a kampányindítón még a nyolc százalékot is odanyilatkozta, hát ez talán egy kicsit erős húzás, de hát úgy látszik, már ez már csak ilyen magyar szokás, a választási kampányban minden kis törpepárt megőrül és ilyen gigantikus számokat idéz fel a nagy össznépi delírium közepette.

Párszor már hangoztatott állításunk azonban továbbra is fennáll — mintha az SZDSZ egy kissé kevésbé lenne szarban, mint az MDF; a nagyobbik szövetséges legalábbis kevésbé igyekszik őt oda visszatologatni. Ha Dávid bejut a Parlamentbe, az jó nagy arcvesztés lesz Orbán Viktornak, a nagy jobboldali nemzetegyesítőnek — Gyurcsány mintha viszont kifejezetten rájátszana olykor, hogy teret adjon liberális szövetségeseinek. Persze mindez hiába, ha a liberális szavazók úgy döntenek, hogy elegük van a kétségkívül permanens maszatolásból (Magyar Bálinton kívül melyik liberális miniszter csinált valami érdemlegeset? — Kókát a maga olykori suttyóságaival talán inkább hagyjuk) és inkább hagyják eddigi favoritjukat a francba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.