Kell-e nekünk médiacirkusz?

Olyan rég akadt meg a szemem Wintermantel Zsolt nevén, hogy kiéhezett anyatigrisként vetettem magam a cikkre. Mint kiderült, a városházi Fidesz-frakció helyettes vezetője azt nehezményezi, hogy a koalíció elszaboltálja a vizsgálóbizottságok megalakulását; Bőhm András szerint viszont nem kell a médiacirkusz.

No, hát ilyenkor aztán tényleg itt a helye a politikai ökumenénak; jelen sorok írója ugyanis hirtelen azt sem tudja, kit utáljon jobban. Fideszes politikus a “vizsgálóbizottság” szót talán jobb lenne, ha nem vennék a szájukra, hiszen kevesen tudtak hitelesebb, keményebb, profibb aknamunkát végezni, mint ők. Ha Kövér László minden elszabotált viszgálóbizottság után tüsszentene egyet, egy személyben lehetne a magyar zsebkendőgyártás egyszemélyes tartóoszlopa: az előző ciklusban ugyanis ők sem igazán szerették, ha ellenzéki vizsgálóbizottságok alakulnak, ha nem értettek egyet azok céljával. Márpedig miért értettek volna egyet, ki értene azzal egyet, hogy legyen még egy ellenfele, aki minden este, a tévében hivatalból lehülyézheti – mentális higénéjük érdekében egyszerűen nem szavazták meg az előterjesztést. A házszabály vonatkozó rendelkezései ellenére. Ezek után nekik legalábbis félkilós, tömör arany emlékérmet kellene adományozniuk mindenkinek, aki szisztematikusan csorbítja a demokrácia ellenzéki mechanizmusait, hiszen ezt a gyakorlatot a maguk kiteljesedett, kőarcú gátlástalanságukban ők maguk kezdték.

Ez persze nem sok mentséget jelent az SZDSZ számára, inkább kötelezettségekkel járna – végül is nehéz olyan vizsgálóbizottságot elképzelni, akinek puszta léte is szennyezi a levegőt, átagosan napi hárommal növeli az elrepedt főnyomócsövek számát, és elfonnyasztja a növényeket a városházán. Ha valaki vizsgálódni akar, hát vizsgálódjon, csináljon magából hülyét egész nyugodtan – kábé ez lehetne a hozzáállása annak, akinek nincs kivizsgálnivalója. Csak hát ilyenkor sokkal könnyebb azt mondani, hogy a fővárosban becsszóra minden átlátható, de médiacirkusz, az nem kell.

Kell.

3 Responses to Kell-e nekünk médiacirkusz?

  1. dfs szerint:

    “Ha valaki vizsgálódni akar, hát vizsgálódjon, csináljon magából hülyét egész nyugodtan – kábé ez lehetne a hozzáállása annak, akinek nincs kivizsgálnivalója.”

    Ugye ezt a mondatot nem gondoltad át teljesen? nem arról szol az egész fideszes politika, hogy sulykolják a dolgaikat, és a tényektől egyáltalán nem zavartatják magukat?

  2. Trychydts szerint:

    Azt gondolom, az idézett az átgondoltabb mondataim közé tartozik.

    Valóban azt gondolom, hogy demokráciákban a hatalalom lehetőleg ne akarja az ellenőrző szerepét arra hivatkozva korlátozni, hogy nem ért egyet az ellenzék céljaival, nem elégedett állításainak igazságtartalmával stb. Pláne, amikor már sokszorosan bebizonyosodott, hogy nettó hazudozással nem lehet semmilyen politikai célt megvalósítani. De amúgy is: a hatalom korlátozására való egyensúlyokat aligha azért találták ki, hogy azokat a hatalom kedve szerint korlátozhassa.

    Ha megalakul egy vizsgálóbizottság, amelynek elnöke a tényekkel homlokegyenes nyilatkozatokat tesz, akkor ezek az állítások – a valós tények ellenőrizhető prezentálásával – nyilván cáfolhatók. Ha valaki egy vizsgálóbizottság elnökeként sem képes a valósághoz eljutni, akkor az számára politikai kommunikációs szempontból rosszabb, mintha csak általános, de bizonyíthatatlan tényeket mondogat, egy viszonylag semleges pozícióból.

  3. dfs szerint:

    magyarország nem az az ország, ahol a politikusok befolyásoltatva éreznék magukat a tényektől. Az emberekhez ezek el sem jutnak, mindegyik KSH, GKI stb. statisztikákra hivatkoznak, de homlokegyenest ellenkezőekre. Na ebből szerinted hányan nézik meg hogy melyik a valós?

    Szóval továbbra is az a véleményem, hogy ezeknek a “vizsgálóbizottságoknak” semmi értelműk – egyik oldalon sem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.