Gyalázkodás fű alatt

Régen lehetett röhejesebb választási esélylatolgatást olvasni, mint amivel Giró Szász-András inzultálja a Heti Válasz türelmes olvasóit. A rövid írás elvben arról szól, hogy miért nem elképzelhető a koalíció az SZDSZ és a Fidesz között; a gondolat kétségkívül eredeti. Valójában persze azt tartalmazza, miért dehonesztálná a Fideszt, ha az SZDSZ-szel szövetkezne – másképpen szólva egy közönséges kampánycikk.

Az értékelés szempontrendszere elég vaskosan szűklátókörű. Az SZDSZ-en még 1994-ben is számon kéri az antikommunizmust, de egyetlen szó sem esik arról, hogy a liberális, antiklerikális Fidesz hogyan hagyta cserben a némileg talán állandóbb liberális elveket (az antikommunizmus már talán már tényleg elvesztette aktualitását), és hogyan lettek harcos, véresszájú, ultrakonzervatív antiliberálisok. Nincs szó arról sem, hogy négy év alatt a Fidesznek semmi nem volt drága, legkevésbé a felső középosztályt megcélzó, álszociális demagógia és a szégyentelen önfényezés – arról se, hogy ez talán nem feltétlenül kompatibilis a kisebb állam elképzelésével, ami – legalábbis a retorika szintjén – az SZDSZ egyik fő vesszőparipája.

Nem is ez a lényeges azonban – mielőtt itt most egy SZDSZ-kampánycikket rittyentenénk öntudatlanul – hanem az, hogy a politikai erőviszonyok jelenlegi állása szerint a matematika sem igazán kedvez egy Fidesz-SZDSZ szövetségnek. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a Fidesz egyszerűen nem tud annyira finnyás lenni, hogy ne álljon össze akár egy maoista formációval is, ha arról van szó, és lehet, hogy Kuncz Gábor is ki tud magából dörmögni néhány ideologisztikus sort, ha arról van szó. De nincs. Az MDF kiesésével bizton számíthatunk – hacsak új párt be nem kerül a Parlamentbe, hárompárti felállással érdemes számolni. Tehát Fidesz-SZDSZ koalíciós kényszer nem képzelhető el – olyan nincs, hogy három párt közül a kisebbik, ha az egyikkel áll össze, kormányon van, ha másikkal, nincs – hacsak a harmadik pártnak nincs eleve abszolút többsége. Márpedig akkor minek kötnének koalíciót?

Giró-Szász Andrásnak alighanem nem jutott jobb ürügy eszébe egy kis szalongyalázkodáshoz, amelyik még éppen belesimul a Heti Válasz finom, szervilis, álmérsékelt profiljába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.