Orbán új stratégiája

Az Info Rádiónak adott interjúból úgy tűnik: Orbán Viktor kezdi visszanyerni az önbizalmát. Sőt, szemlátomást azt is gondolja, megtalálta Gyurcsány Ferenc ellenszerét. A Magyar Nemzetben leközölt interjú mindenesetre felettébb érdekes.

Fontos észrevenni, hogy a Fidesz elsődleges vetélytársa nem az MSZP, hanem a Szabad Demokraták Szövetsége. Az MSZP és a Fidesz populizmusa sokkal jobban egybesimul annál, semhogy a választók egy része ezt meg tudná különböztetni: ha azonban a legutolsó választások tapasztalait megnézzük, léthatjuk, hogy a mérleg nyelvének szerepét már akkor is az SZDSZ játszotta. A liberális párt kiiktatásával a Fidesz nem csak egyik legkövetkezetesebb kritikusától szabadulhatna meg, hanem a választások megnyerésére is megnőnének az esélyei; főleg akkor, ha a szocialistákat sikerülne elbizonytalanítani.

Az, hogy stílusváltás állt be, persze már egy hónapja, a Magyar Nemzet Medgyessy-interjúja kapcsán is látható volt; Csermely Péternek, a máskor oly keményen jobboldali sajtómunkásnak még véletlenül sem jutott volna eszébe a kódnevén szólítania a miniszterelnököt – holott ez nem is olyan rég még a Magyar Nemzet napi gyakorlatához tartozott. Orbán keddi interjúja ugyanerre a gesztusra játszott rá: Medgyessy nem sunnyogó kis ügynök többé, hanem tapasztalt, bölcs államférfú, aki a pálya túloldalán van ugyan, de legalább a tapasztalata és a kompetenciái megvoltak egy ország vezetéséhez, szemben a mostani, csak a saját vállalkozásaik felvirágoztatásában járatos yuppie-kal.

Könnyen lehet persze, hogy a Fidesz látszólagos habozása a köztársasági elnöki poszt körül voltaképpen kőkemény esélylatolgatás; ha Szili Katalin (akár csak csendes) támogatásával nem vész el túl sok szavazat, akkor akár ők is támogathatják ezt – ez a házelnököt a népszerűségi listák elejére emelő, feltételezhetően baloldali szavazók irányába egy óriási gesztus lenne. Nem biztos, hogy egy, az SZDSZ-es honatyák számára is elfogadható, köztiszteletben álló személyiség megválasztása hozna ennyi hasznot; már csak azért sem, mert ez utóbbi a liberális párt helyzetén is nagyot lendítane.

Alighanem Gyurcsány Ferencnek is Szili megválasztása lenne a nagyobb pofon, arról már nem is beszélve, hogy így még egy esetleges koalíciós szakadásra is van egy hangyányi esély – a Fidesz elnöke pedig egyértelművé tette, hogy ő akár holnaptól képes lenne kormányt alakítani.

A meccs most már tényleg élesben megy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.