A budapesti kör

Sokkal könnyebb szakértőket felfogadni, mint az embereket bevonni a döntésbe; igazi orbáni jellegű mondanivaló ez manapság.

Nagy kár, hogy az exkormányfő saját ciklusában nem tudta ezeket az elveket érvényesíteni. Akkor valahogy nem volt olyan fontos az emberek véleménye; a kormányülésekről jegyzőkönyv pl. egyáltalán nem készült, nehogy az érdeklődő emberek tájékoztatására szakosodott újságírók illetéktelen információkhoz jussanak; ami azt illeti, még a jegyzőkönyveket is titkosították vagy 75 évre. Így az embereket legalább a találgatásba sikerült bevonni.

Akkor ott volt egy rakás döntés, ami kifejezetten a dönteni hivatott testületek megkerülésével történt; a kultuszminiszter pl. egyszemélyben osztogathatott százmilliókat filmekre, miközben ívben tett a Magyar Mozgógkép Közalapítvány véleményére az ügyben; igaz, ők szakértők voltak, ami a jelek szerint súlyosbító körülmény.

Országgyűlési képviselőket azonban már a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetünk szakértőnek; valahogy mégse sikerült őket a közös gondolkodásba bevonni sose. Akkor még a “Ellenzék nélkül is működik a Parlament” jelszó dívott; ma éppen fordítva.

Szintén az Orbán-kormány saját zöldszervezeteket hozott létre, hogy a már meglevők súlyát eliminálják a környezetvédelmi minisztériummal szemben; igaz, ők nem voltak szakértők, viszont vélhetőleg fizettek nekik.

Végezetül térjünk vissza a médiához: Orbán maga annyira igyekezett bevonni az embereket a közös gondolkodásba, hogy baloldali médiaszereplőnek nem adott interjút; egyet sem. A baloldali olvasókat nyilván nem is számítanak embernek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.