BKV revisited

Megvan az első politikai hozadéka a BKV tervezett sztrájkjának: a Fidesz szerint a fővárosi önkormányzatnak kellene a zsebébe nyúlnia.

Talán ez az egyetlen, amiben a Fidesz kormányon és ellenzékben egyaránt következetes: azt kommunikálni, hogy az állam zsebe végül is feneketlen, abból tetszés szerinti igények kielégíthetőek. Talán csak az az árnyalatnyi különbség van, hogy kormányon csak potenciális szavazóiknak osztogattak, most meg osztogatnának mindenkinek.

Persze hihetetlenül demagóg dolog ilyenkor összehasonlítgatni a különböző foglalkozási ágak fizetéseit; inkább csak azt jeleznénk, nem biztos, hogy helyes gazdaságpolitikai elv mindig azok fizetését emelni, akiknek éppen nagyobb a zsarolópotenciálja. Valószínűtlen, hogy a Fidesz azt gondolja, hogy ez tényleg megoldás lehetne ebben a helyzetben; sokkal hihetőbb, hogy a kedd délelőtti dühöngő tömeg indulatait próbálják meg politikai ellenfeleik felé terelni a tehetetlen és színvonaltalan BKV felől (tegyük hozzá még egyszer: tisztában vagyunk vele, hogy a BKV rossz anyagi helyzetben van, de tegyük hozzá azt is – szintén ismételten – hogy nem vezethető vissza minden probléma a pénzre.)

A tippünk mindenesetre az, hogy sztrájk nem lesz; persze a Munkaügyi Bíróság döntésén is sok múlik majd. Vajon mi lesz majd az elégséges szolgáltatás, amikor az igen gyakran a normál ügymenet során sem biztosítható?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.