A Felháborodott Független

A hvg.hu részletes tudósításban számol be arról: a miniszterelnök a nemrégiben elfogadott törvénymódosítás eredményeképpen kinevezte delegáltjait a monetáris tanácsba. Járai Zsigmond és a Fidesz szerint ez durva beavatkozás a jegybank függetlenségébe.

Jelen sorok írója nem tekinti magát hivatottnak arra, hogy a monetáris politika gurujaként villogjon. Ugyanakkor mégis érdemes megjegyezni, hogy az a Fidesz és az a Járai Zsigmond tiltakozik, akik kulcsszerepet játszottak abban, hogy Járai Zsigmond, a Fidesz pénzügyminisztere lehetett a jegybank elnöke.

Az mindenesetre már egy újságolvasó embernek is feltűnhet, hogy a jegybank azóta mindenesetre nem nagyon feltűnően semleges. Mondhatni – és most szorítkozzunk csak a nyilatkozatok hangvételére – kifejezett ellendrukkere a kormánynak, ami, túl azon, hogy talán ez sem a nagy függetlenséget példázza, alighanem a külföldi befektetők hangulatának sem tesz nagyon jót.

A másik dolog, amit mindenképpen érdemes megfontolni, hogy a jegybank függetlensége mindenféleképpen relatív. Amíg ugyanis a jegybank-elnököt a kormányfő nevezi ki, nem pedig közvetlenül választjuk (pedig milyen szép lenne egy jegybankelnök-választási kampány!), addig nehéz belátni, hogy a döntések meghoztalában részt vevő Monetáris Tanács összetételének miért kellene mindenáron függetlennek lennie ugyanettől a kormányfőtől.

A válasz annyira demagóg, hogy le sem merjük írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.