Az a bizonyos nüansznyi különbség

Zuschlag János olyat mondott, amilyet kultúrember, de különösen politikus nem mondhat ma Magyarországon: a Hír TV kamerája előtt poénkodott egy sort a holokauszt áldozatairól.

A hírt természetesen öles betűkkel hozta a Magyar Nemzet, aki persze maga is tud necces dolgokat mondani; a Fidesz lángpallossal sietett a helyszínre rendet tenni. Teljes mértékben osztjuk felháborodásukat, annál kevésbé értjük, hogy miért késett az elmarasztalás, amikor Pokorni Zoltán és Pálinkás József kalákában lépetek fel az amúgy is minősíthetetlen Magyar Demokrata születésnapján, az Egészséges Fejbőrrel kalákában.

A Fidesz hasonló helyzetekben szorosra zár. Pálinkás és Pokorni a sajtószabadságot mentek védelmezni a szkinheadzenekart meghívó újsághoz, amelyet egy két évre elítélt főszerkesztő vezet. A politikai leázalagozása, lámpavasra lógatása, felismerhetetlenné verése pedig egyszerűen támadó hangú publicisztika.

Zuschlag János reflexből kért bocsánatot. A Fidesznek ez nem volt elég; a Tilos rádiónál sem volt. Az MSZP azonban – és ez adhat nekünk reményt – nem állt a képviselő mellé, aki cseppet sem mellesleg most már a képviselői mandátumáról is felajánlotta a lemondását.

A hülyeség platformfüggetlen – mondta Hiller István, a szégyenteljes esetre reagálva. A hülyeség elítélése viszont, úgy tűnik, szerencsére nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.