Vezércsere

Már csak hárman vannak versenyben a Magyar Szocialista Párt elnöki posztjáért: a legesélyesebbnek tartott Hiller István, Toller László és Szekeres Imre. Tekintettel arra, hogy a párt jelenleg mélyponton van, aligha mindegy, kinek a koncepciója valósulhat meg.

Sok kétség persze most már nem nagyon vetődhet fel: Hiller István riválisainak a negyedikről a fejére pottyantott féltéglán kívül nem sok eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy hatalmas előnyét visszaszorítsák. Mellesleg, ha csak egy pillantást is vetünk a még versenyben levő jelöltek programjaira, ezen aligha lehetünk meglepődve: klasszikus értelemben vett programnak egyedül a kultuszminiszter által leadott dokumentumot nevezhetjük. A szép nagy, kövér betűtípussal írt jelszavak és az egzisztencialista tépelődések, valamint annak írásba foglalása, hogy a jelölt maga is meglepődött, amikor jelölték a posztra, ugyanis aligha alakalmasak arra, hogy egy dinamizmusra és sikerre szomjazó párt kongresszusi tagjait feltüzelje. S ez nyilván csak az egyik, s talán nem is a legfontosabb tényező, ami Hiller István mellett szól: viszonylag kevés teátrális gesztussal tette a dolgát; arcát még azok is ismerhetik, akik amúgy mérsékelten érdeklődnek az MSZP-s politikusok teljesítménye iránt.

Az elnökjelölési procedúra talán legörvendetesebb eseménye, hogy Szili Katalin, a magyar baloldal leginfantilisebb alakjainak egyike végképp kiesni látszik a pixisből. Elnök és elnökhelyettes most már egészen biztosan nem lesz belőle; de még ha nyer is az MSZP 2006-ban, aligha lesznek majd tömegével, akik jó ötletnek tartják majd parlamenti elnöki mandátumának meghosszabbítását. Jobboldali populista nyilatkozatokkal, és azzal a koncepcióval, hogy ő nő, akinek van egy bazi nagy köténye, még Magyarországon sem lehet valaki élvonalbeli politikus.

Az elnökhelyettesi posztra jelöltek közül a legtöbbekkel viszont sokkal kevésbé járnánk jól, talán az egy Juhász Ferencet leszámítva, aki Hiller István mellett a másik olyan politikus az MSZP-ben, aki próbál képes józan, modern politikusszerep felvállalására. Ellenpontnak viszont ott van a jelöltek között Ujhelyi István, aki az MSZP fogcsikorgatóan irritáló populizmusának élharcosa – a fideszes Rogán Antal harmadosztályú megfelelője.

Mindenképpen érdekes lesz tehát figyelni, milyen vezérkart állít maga elé az MSZP – Hiller Istvánnak pedig ezúton is üzenjük, próbáljon meglenni saját tévé nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.